7 inch tablet – de voordelen en nadelen

De eerste tablet die aansloeg bij het grote publiek was de Apple iPad. Deze zette in 2010 de trend voor de manier waarop tablets eruit zouden moeten zien. Met een beeldscherm van 9,7 inch hield dit in, dat de complete eerste generatie tablets dan ook vrijwel allemaal over een scherm van rond de 10 inch beschikken. Sterker nog, wijlen Steve Jobs stelde zelfs dat de maat van de allereerste iPad perfect was en dat niemand op een kleinere, 7 inch tablet zat te wachten.

Inmiddels is de markt voor 7 inch tablets, ook wel de mini tablets genoemd, dankzij de Google Nexus 7 en de Amazon Kindle Fire opengebroken en concurreert zelfs Apple door middel van de iPad mini reeks mee in deze aparte categorie tablets. Maar waarom zou je voor een kleinere tablet kiezen?

{{adsense_article}}

De voordelen van een  7 inch tablet

De voornaamste reden waarom men een tablet aanschaft, is om deze overal mee naar toe te kunnen nemen. Het apparaat moet vooral makkelijk en handzaam zijn. En op dit vlak scoort een 7″ tablet nu eenmaal stukken beter dan een tablet met een 10″ scherm of groter.

Een 7 inch tablet is een stuk kleiner, waardoor deze veel makkelijker mee te nemen is, bijvoorbeeld in een tas of rugzak. Daar komt nog eens bij dat deze tablets niet alleen kleiner maar ook lichter zijn waardoor je minder gewicht aan bagage met je meedraagt.

Een andere belangrijke reden waarom de 7″ tablets geïntroduceerd zijn, en inmiddels zijn aangeslagen bij het publiek, is het feit dat deze tablets goedkoper zijn. De tablet beschikt over een minder groot scherm wat er weer toe leidt dat de tablet vooruit kan met een kleinere batterij en minder krachtige hardware specificaties.

Laatstgenoemde betekent echter niet dat gebruikers van een 7 inch tablet veel concessies hoeven te doen als het gaat om de bruikbaarheid. Bijna alle mobiele spellen zijn prima te spelen op de minder krachtige maar goedkopere tablets, met uitzondering van spellen die uitzonderlijke grafische eisen hebben (en in dit geval zijn deze spellen alsnog speelbaar op de duurdere 7 inch tablets).

In feite biedt een 7 inch tablet dan ook al het goede van een tablet in een zeer compact jasje voor een aangename prijs.

De nadelen van een 7 inch tablet

Er zijn goede argumenten te verzinnen waarom Steve Jobs destijds zeer sceptisch was tegenover een 7″ tablet.

Allereerst zijn deze tablets, zeker in het geval van de meer goedkope varianten, simpelweg minder krachtig dan een 10″ tablet of, in de meeste gevallen, een smartphone.

Daarnaast is een 7 inch tablet wellicht kleiner en lichter, maar het blijft een tablet. Het wordt lastig om het apparaat in je broekzak te passen en zowel op gebied van accu en handzaamheid scoort een smartphone beter.

Als je een 10″ inch gewend bent, dan zal het werken op een 7″ tablet aanvankelijk een behoorlijke uitdaging zijn. Het virtuele toetsenbord en de knoppen zijn een stuk kleiner waardoor het soms lastig is om een accurate invoer in te geven. Het is dan ook lastig om echt productief te zijn op een tablet van dit formaat.

Waar kun je een 7″ tablet voor gebruiken?

Nu is het bovenstaande rijtje van plus- en minpunten van een 7″ tablet erg interessant, maar waarom zou je een dergelijke tablet in huis halen? Wat kun je zoal met een tablet en in hoeverre is de maat belangrijk?

Net als andere tablets, is een 7″ tablet handig voor het snel opzoeken van informatie op het web als je geen computer bij de hand hebt (bijv. het zoeken naar een recept in de keuken). Een 10″ tablet kan dit echter ook dus dit is dan ook niet een geldend argument voor een 7″ tablet.

Eveneens kun je met een 7 inch tablet spelletjes spelen. Vanwege het kleinere scherm komt de 7″ tablet meer in de buurt van een handheld console. Liefhebbers van dit formaat zweren hierbij terwijl andere gamers weer liever een groter scherm hebben.

Waar een 7″ tablet echter in uitblinkt is het gebruiken van de tablet als eReader. Het kleinere, meer handzame formaat is ideaal voor het lezen van eBooks. Als je boekenliefhebber bent is een 7″ tablet dan ook echt een aanrader.

Conclusie

Een 7″ tablet is vooral geschikt om mee te nemen op reis of voor wanneer je niet al teveel wilt uitgeven aan een tablet. Als je de tablet vooral thuis gebruikt, dan is een 10″ tablet in de meeste gevallen handiger. Dat betekent overigens niet dat een 7 inch tablet hier misstaat en als tweede (of reserve) tablet is deze dan ook zeker geschikt.

{{adsense_article}}

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.