Normaliter wordt er in de gemeente waar ik woon al het afval in verschillende kliko-bakken gegooid. Met een maandelijks schema wordt duidelijk gemaakt welk soort afval op welke dag wordt opgehaald. In het kader van recyclen is het natuurlijk de bedoeling dat je netjes al het afval in de juiste kliko dumpt. Zo hebben wij een grijze kliko voor restafval, een oranje voor plastic, een blauwe voor papier en een groene voor GFT-afval. In principe is het voldoende om van ons afval af te komen, want door de scheiding van het afval raakt geen enkele kliko overvol. Toch zijn er momenten waarop het niet voldoende is om uit te gaan van de gemeentelijke afval verwerking.

Verbouwing

Als je gaat verbouwen, of verhuizen, kom je vaak in rap tempo aan de limiet van afval die je op de normale manier kunt wegwerken. Materiaal van muren die gesloopt worden, of de tegels in de badkamer die aan vervanging toe waren; het is hoe dan ook zeer waarschijnlijk dat je een alternatieve methode moet gebruiken om van jouw afval af te komen. Ook bij een grote schoonmaak zal je niet genoeg hebben aan jouw kliko of prullenbakken. In zulke situaties zijn er gelukkig alternatieven om van afval af te komen, en die ga je waarschijnlijk hard nodig hebben!

Vuilstortplaats

Één van die alternatieven is de gemeentelijke vuilstortplaats. Afhangende van de grootte van de gemeente heb je een verschillend aantal van deze plekken. Check via jouw gemeente waar je terecht kunt, en ook wat voor regels er aan vast zitten. Zo weet ik dat bij onze vuilstortplaats je een paar honderd kilo per jaar gratis mag dumpen. Hierna betaal je een bedrag per kilo. Op deze vuilstortplaats is het ook de bedoeling dat je goed sorteert. Elektronica horen apart, en ook bij verschillende materialen als hout en aluminium zijn er aparte bakken voor. Je kunt hier waarschijnlijk vrij gemakkelijk gebruik van maken, al zal je misschien wel een paar ritjes met de auto moeten maken.

Afvalcontainer huren

Als je geen auto hebt, geen zin hebt in talloze ritjes of om een andere reden niet gebruik wilt maken van de vuilstortplaats kan je altijd nog kiezen om een grote afvalbak te huren. Hier kun je ontzettend veel vuilniszakken in kwijt, en je kunt het afval periodiek laten ophalen door een bedrijf. Dit scheelt jou een hoop gedoe en tijd. Bovendien weet je zeker dat je geen overtollig afval op het terrein hebt.