Antivirus voor smartphone en tablet

We zitten alweer bijna een half jaar in 2014. En de smartphone en tablet zijn inmiddels in Nederland niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Sterker nog, als je de gemiddelde telefoonwinkel binnenstapt, zul je echt moeite moeten doen om een mobiele telefoon te vinden die geen smartphone is.

De populariteit van smartphones en tablets heeft veel voordelen. Meer gebruikers betekent betere ondersteuning. Daarnaast zijn er ook veel apps in de Google Play Store of iTunes App Store verkrijgbaar. Het loont immers voor ontwikkelaars om tijd en geld te steken in het ontwikkelen van apps.

Er is echter ook een schaduwzijde aan het succes van de smartphone. Meer gebruikers betekent namelijk ook dat het aantrekkelijker wordt voor kwaadwillenden, om virussen en trojaanse paarden voor mobiele besturingssystemen als Android en iOS te schrijven. Moet je je zorgen maken?

Nederlanders gebruiken nauwelijks antivirus voor smartphone en tablet

Tegenwoordig vinden we het heel normaal dat je een vorm van bescherming gebruikt op je PC. Dit kan een softwarepakket zijn, waarvoor je moet betalen zoals Norton Antivirus of Kaspersky. Maar ook een combinatie van gratis software zoals Hitman Pro en AVG Antivirus.

Het draaien van antivirus software op de smartphone of tablet wordt in Nederland echter als minder belangrijk gezien. Uit een enquête van Tweakers, afgenomen in december 2013, gaf 69.9% van de lezers aan, geen antivirus software op hun smartphone of tablet te draaien en ook niet van plan te zijn om dit in de toekomst wel te doen. Slechts 12,3% van de ondervraagden gebruikt zowel op hun smartphone als tablet een antivirus programma.

Wat zijn de gevaren van virussen op je smartphone en tablet?

Nu smartphones en tablets inmiddels door iedereen gebruikt worden, zijn er steeds meer virussen en trojaanse paarden voor deze apparaten in omloop. De gevolgen van malware op je smartphone kunnen behoorlijk groot en vervelend zijn.

Malware op je smartphone is onder andere in staat om, zonder jouw toestemming, dure 06 nummers te bellen zodat je zonder het te weten van je geld afgeholpen wordt. Daarnaast zijn er ook programma’s die proberen het dataverkeer van jouw internetbankieren te onderscheppen, om daarmee ongeautoriseerde betalingen uit te voeren.

Met name Android smartphones en tablets lopen gevaar

Van de drie meest belangrijke mobiele besturingssystemen (iOS, Android en Windows Phone) is met name oppassen met Android.

Ten eerste zijn er veel meer Android toestellen dan Apple en Windows Phone toestellen in omloop. Hackers richten dan ook vooral hun aandacht op Android.

Ten tweede zijn de eisen om een app te kunnen plaatsen in de Google Play Store vele malen lager dan de Windows Store of de iTunes App winkel. Hierdoor is de kans groter dat je een app binnenhaalt die niet jofel is.

Bepaal zelf de veiligheid van je smartphone en tablet

Je zou denken dat smartphone en tablets, en dan met name de Android varianten, dus onveilig zijn. Maar dit hoeft echt niet zo te zijn. Buiten het installeren van antivirus voor smartphone en tablet, heb je zelf een grote vinger in de pap in het beveiligen van je toestel.

In tegenstelling tot desktop computers kun je in smartphones, en dan met name Android toestellen, handmatig instellen wat een app wel en niet mag doen. Het is aan te raden om features als het ongevraagd versturen van SMS-berichten uit te schakelen, als er geen reden is waarom een app dit zou moeten kunnen.

Malware vermomt zich vaak als een kopie van een populaire app. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Flappy Bird. Dit spelletje was plotseling heel erg populair en daarna verdween het net zo snel weer uit de Play Store. Het resultaat was dat de Play Store overladen werd met goedkope klonen waarvan sommigen, naast het opstarten van het spelletje, ook andere instructies bevatten.

Verder is het aan te raden om alleen maar apps te installeren via de officiële winkel. Links in SMS’jes, e-mails en WhatsApp berichten kun je beter negeren. Lees eerst een aantal reviews over een bepaalde app, om te voorkomen dat je een valse app binnenhaalt.

Wanneer je een app installeert, wordt er gevraagd om de app bepaalde rechten te geven. Installeer de app niet, als de app om meer rechten vraagt dan nodig is (of blokkeer deze rechten achteraf).

Tot slot kun je via payinfo.nl SMS-diensten voor jouw telefoonnummer blokkeren. Op deze manier voorkom je dat een app bergen met SMS berichten verstuurt.

Heb je dan toch een antivirus voor smartphone en tablet nodig?

Ja en nee. Virussen vormen ook op smartphones en tablets een serieuze dreiging. De virusscanners voor mobiele telefoons zijn echter nog niet van hetzelfde hoge niveau als desktop computers.

Toch kan het de moeite waard zijn om antivirus voor smartphone en tablet te installeren. Zo zijn er gratis virusscanners van AVG en TrustGo verkrijgbaar. De beste manier om een virus op je smartphone te voorkomen blijft echter nog altijd het gebruiken van je gezonde verstand.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.