Er kunnen verschillende redenen zijn om nette kleding te moeten dragen. Redelijk wat mensen hebben nog het idee dat een normaal donker pak voldoende is voor alle verschillende nette dresscodes. Toch zit er nog een stuk meer variatie en nuance in de verschillende soorten dresscodes voor mannen. Zo is een nette dresscode op de werkvloer anders dan die van een gala, en zijn deze beide weer anders dan een begrafenis. Om niet uit de toon te vallen is het belangrijk dat je goed weet wat de verschillende dresscodes betekenen. Je wilt natuurlijk niet te veel opvallen door over- of underdressed te zijn.

Business kleding

In een professionele setting wordt vaak van jou verwacht dat je passende kleding draagt. In het geval van veel businesses betekent dit dat je verwacht wordt een outfit met een formeel uiterlijk draagt. Denk aan beroepen in de financiële wereld, het rechtssysteem of zelfs beroepen als privéchauffeur. Als je professionaliteit uit wilt stralen gebruik je veelal het standaard nette pak. Een donkere kleur grijs of blauw, die dicht tegen zwart aan zit, is hiervoor het meest gebruikelijk. Simpele zwarte schoenen, met een stropdas om het af te maken. Uiteraard draag je hier ook een wit overhemd bij. Als de setting wel professioneel, maar ook half casual is, dan heb je wat meer vrijheid in kleuren. Een bruin pak kan dan bijvoorbeeld een mooie keuze zijn. Ook een stropdas is dan niet altijd nodig.

Begrafenis

Over het algemeen draag je een strak zwart pak, met een zwarte stropdas en een wit overhemd. Afhangende van de wensen van de overledene of de familie kan hier uiteraard van afgeweken worden. Het pak moet wel echt zwart zijn, en dus niet een donkere blauwe kleur.

Black tie

Als er een feestje is waarbij formele kleding verwacht wordt, dan is een Black tie-outfit waarschijnlijk de juiste keuze. Een zwart pak met wat franjes bij de kraag, ofwel een tuxedo jasje, en een bijbehorende pantalon vormen de basis van deze outfit. Glimmende leren schoenen, mooie manchetknopen, een ondervest en de zwarte vlinderdas maken het geheel weer compleet. Ook een wit servet uit het borstzakje kan hier niet ontbreken.

White tie

Dit is het evenement met het netste van het netste. Vaak kom je dit soort dresscodes alleen tegen bij zeer formele diners en gala’s. De outfit bestaat uit een rokkostuum met bijbehorende accessoires. Een wit vest, een witte bloem, bretels, witte zijde handschoenen en een witte vlinderdas zijn de accessoires die bij dit kostuum horen. Ook de mooiste manchetknopen moeten uit de kast worden gehaald om er op jouw allerbest uit te zien!