Wat doet het dialer-virus?

Het dialer-virus werd vroeger veelvuldig gebruikt. Tegenwoordig zijn er veel minder mensen die last hebben van het dialer-virus. Dit komt door het feit dat het dialer-virus opereert via de inbelverbinding van de computer. Aangezien de meeste mensen nu gebruik maken van ADSL, kabel of glasvezel is de groep mensen die het virus kan oplopen flink afgenomen. Er zijn namelijk nog maar weinig mensen die gebruik maken van een inbelverbinding.

Hoe werkt een dialer precies?

Het principe is heel eenvoudig. Het dialer-virus verbreekt de verbinding met de internetprovider. Daarna belt het virus, via het inbelmodem naar een compleet ander nummer. Vaak is dit een duur nummer waarbij je een flink bedrag per minuut moet betalen. Als je dit niet doorhebt en de verbinding blijft minutenlang openstaan, dan kunnen de kosten fors oplopen.

Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer wordt?

Als je het dialer-virus op je computer hebt staan hoef je niet direct schade te ondervinden. Je kunt namelijk de stekker uit het inbelmodem halen op het moment dat je deze niet gebruikt. Zo voorkom je dat er minutenlang naar dure nummers wordt gebeld. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om het dialer-virus te verwijderen van je computer. Dit kan met een antivirusprogramma. Deze herkent dat het virus actief is op je computer en zal het verwijderen. Daarna hoef je niet meer bang te zijn dat je te maken krijgt met hoge inbelkosten.

Hoe herken ik het dialer-virus?

Er zijn verschillende zaken die erop wijzen dat je een dialer-virus op je computer hebt staan. Krijg je een dure telefoonrekening binnen? Trek dan de gebelde nummers na. Staan hier veel 0900- of 0906-nummers op, dan kan er sprake zijn van een dialer. Soms neemt het telefoonbedrijf waar je klant bent contact met je op, omdat zij zien dat er vreemde nummers gebeld worden. Daarnaast kan het zijn dat je een nieuw netwerk ziet staan onder je inbelnetwerken op je computer. Ook dit kan wijzen op een dialer. Verbreekt je modem steeds de inbelverbinding? Onderzoek dan of je te maken hebt met het dialer-virus, want die kans is dan aanwezig. Kortom, je kunt het virus op verschillende manieren herkennen!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.