Wat doet een worm-virus?

Een kenmerk van het worm-virus is de razendsnelle verspreiding. Een worm-virus kan zichzelf dupliceren. Het gedupliceerde exemplaar kan zich ook weer vermenigvuldigen. De verspreiding van een dergelijk virus kan dan ook heel snel gaan. Er zijn verschillende soorten worm-virussen, de belangrijkste zijn de e-mailworm, IM-Worm, IRC-Worm, NetWorm en P2P-Worm.

Hoe raakt mijn computer besmet?

Er zijn verschillende manieren waardoor je computer besmet kan raken met een wormvirus. Zo kan het zijn da je een e-mailbericht hebt binnengekregen met daarin een bijlage. Deze bijlage kan het worm-virus bevatten. Als je deze opent raakt je computer besmet. Daarnaast kun je het virus ook oplopen door een koppeling met een FTP- of web-bron. Ook peer-to-peer netwerken zijn gevaarlijk, net als ICQ- of IRC-berichten. Een laatste mogelijkheid is verspreiding via zogenaamde netwerkpakketten. Het worm-virus nestelt zich in dat geval in het computergeheugen, met alle gevolgen van dien.

Worm-virus verwijderen

Om een worm-virus te kunnen verwijderen heb je een zogenaamde virusscanner nodig. Je kunt tegenwoordig kiezen uit een groot aantal virusscanners. Bekende namelijk zijn AVG, Kaspersky en Norton bijvoorbeeld. De makers van virusscanners bieden vaak een gratis variant aan en een betaalde versie. De gratis versie kent meestal beperkingen. Wat in ieder geval van belang is, is dat je de virusscanner up-to-date houdt. Doe regelmatig een update zodat de lijst met virussen vernieuwd wordt. Mocht er onverhoopt een virus op je computer actief zijn, dan zal de virusscanner deze herkennen. Heb je momenteel nog geen virusscanner op je computer staan? Bezoek dan eens één van de onderstaande antivirussoftware programma’s websites en maak een keuze uit één van de antivirusprogramma’s:

Kaspersky
AVG
Norton

Zo snel mogelijk stoppen

Het is belangrijk om een worm-virus zo snel mogelijk te stoppen. Zo voorkom je verdere verspreiding. Vaak raken mensen die je kent besmet, het virus zal in eerste instantie je contactpersonenlijst gebruiken om e-mails te verzenden namelijk. Ontvangers denken dat ze een betrouwbaar bericht ontvangen omdat het van jou afkomstig is. Maar niets is minder waar, er zit een worm-bijlage bij! Kortom, zorg dat je het worm-virus snel van je computer verwijderd.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.