Downloadverbod per direct van kracht

downloadverbod nederland onmiddellijk van krachtEerder deze week zijn Nederlandse internetgebruikers ruw ontwaakt uit een mooie droom. Het Europese Hof heeft geoordeeld dat Nederland, met onmiddellijke ingang, het downloaden van illegaal verkregen content moet verbieden.

Het downloaden van films en muziek van sites als The Pirate Bay is per deze week ook in Nederland officieel illegaal. Vanaf nu geldt ook in Nederland een downloadverbod.

Uitspraak van Europese Hof kan niet langer worden genegeerd

De Nederlandse overheid heeft laten weten dat er geen mogelijkheid is om de uitspraak van het Hof te negeren. De Europese Commissie hekelde al eerder het beleid van Nederland waarbij het downloaden van illegale content werd gedoogd.

Om de oorspronkelijke auteurs voor hun werk te compenseren werd destijds de thuiskopieheffing ingevoerd. Deze accijns wordt geheven op alle apparaten en opslagmedia waarmee het mogelijk is om films, muziek en games te downloaden en op te slaan. Voor een smartphone of een muziekspeler kwam deze heffing neer op een paar euro extra bovenop de originele winkelprijs.

{{adsense_article}}

Downloadverbod per direct van kracht

Het verbieden van het downloaden van films, muziek en ander materiaal van websites of via nieuwsgroepen en torrents, is juridisch gezien niet lastig. Nergens in de Nederlandse wet wordt namelijk aangegeven dat dit überhaupt is toegestaan.

De rechtszaak in het Europese Hof werd ironisch genoeg niet aangespannen door film- en platenmaatschappijen maar door electronicafabrikanten als Philips en Sony. De fabrikanten waren het er niet mee eens dat Nederlandse klanten extra moeten betalen voor hun producten in verband met de thuiskopieheffing en zijn van mening dat hun producten hierdoor minder goed verkopen.

Overheid gaat niet achter individuele downloaders aan

Nou hoef je niet direct bang te zijn dat de politie op de stoep staat om je laptop in beslag te nemen. Het downloadverbod is namelijk een civielrechtelijk verbod. Pas wanneer het om een strafrechtelijk verbod zou gaan, zou het Openbaar Ministerie en het Nederlandse gerechtshof zich met het downloaden van illegaal verkregen bestanden door individuele personen gaan bemoeien.

Dit betekent echter niet, dat je niet in de problemen kunt komen als je bestanden van onbetrouwbare en illegale sites blijft downloaden. Omdat er een civielrechtelijk downloadverbod geldt, is het wel mogelijk voor particulieren om een schadeclaim in te dienen. Dit zal in Nederland voornamelijk via Stichting Brein gebeuren. Het is dus mogelijk dat jij straks een civiele rechtszaak aan je broek hebt hangen vanwege jouw downloadgedrag.

Downloadverbod: wat zijn de legale alternatieven?

Het downloaden van films en muziek is inmiddels helemaal ingeburgerd bij de Nederlandse internetters. Veel Nederlanders geven aan dat zij best willen betalen voor films, muziek en games maar dat de prijzen te hoog liggen voor één album, film of spel.

Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven die wel legaal zijn. Voor muziek kun je bijvoorbeeld lid worden van Spotify en voor films kun je terecht bij Netflix. Beiden zijn streamingdiensten en vereisen dus wel een redelijk snelle internetverbinding. Beide diensten zijn ook voor smartphones en tablets beschikbaar. Het is wel aan te raden om de diensten alleen via WiFi te gebruiken omdat je anders heel snel door je datalimiet heen bent.

{{adsense_article}}

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.