Een goede telefoon is meer dan alleen een apparaat waar je mee kan bellen en berichten kan sturen. Als jij de juiste telefoon kiest, dan is het meer een alles in één tool. Je kunt er goede foto’s mee maken, jezelf vermaken wanneer je moet wachten, en het houdt je op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen. Er zijn nog talloze andere mogelijke functies van een smartphone, en de naam telefoon doet het al geen eer meer aan. Een telefoon is dan ook een belangrijke aankoop die je waarschijnlijk eens in de zoveel jaar gaat maken. Je wilt bij die aankopen uiteraard een goede keuze maken, maar dat kan nog behoorlijk lastig zijn. Daarom hier een aantal tips en weetjes over het kopen van een nieuwe telefoon!

Budget

Net als veel grote aankopen begint het allemaal bij het budget. Pas als jij weet hoeveel geld je wilt besteden aan een nieuwe telefoon kun je een beetje gaan uitzoeken welk model goed bij jou past. Afhangende van waar jij jouw telefoon voor gebruikt heb je niet per se het nieuwste en het duurste model nodig. Over het algemeen kun je drie categorieën opmaken uit de meeste telefoons voor consumenten. Voor een nieuwe, uitstekend presterende telefoon ben je al gauw vijfhonderd tot duizend euro kwijt. Als jij jouw telefoon niet wilt gebruiken voor zware applicaties, of jij geen behoefte hebt aan het maken van artistieke foto’s dan kun je bijvoorbeeld ook gaan voor een telefoon in de mid-range categorie. Hier vind je telefoons die prima doen waar ze voor bedoeld zijn, maar niet uitzonderlijk goed presteren. Als je echt alleen maar wilt bellen, berichten sturen en af en toe iets wilt opzoeken kun je waarschijnlijk wel een telefoon vinden voor minder dan tweehonderd euro.

Operating system

De meeste mensen hebben wel een sterke voorkeur als het gaat om een besturingssysteem. Sommige mensen zweren bij iOS van een Apple iPhone, anderen stappen voor geen goud af van Androids, wat voor merk het ook is. Hoe dan ook, het is belangrijk dat jij je goed voelt bij de gebruikersinterface van jouw telefoon.

Waar wil jij jouw telefoon voor gebruiken?

Jouw budget hangt waarschijnlijk wel enigszins af van waar jij de telefoon voor wilt gebruiken. Als jij hobbymatig, of voor beroep, foto’s maakt met een smartphone, dan ben je waarschijnlijk bereid om meer te investeren dan iemand die enkel wilt bellen. Ook als jij graag games speelt op jouw telefoon kun je beter een wat duurdere telefoon kiezen. Bedenk goed waar jij jouw telefoon voor wilt gebruiken, en baseer de minimum systeemvereisten daar ook op.