Voor het eerst ransomware op Apple computers

Jarenlange moest je een Apple computer hebben als je zeker wilde weten dat je geen virus of ransomware op je computer zou krijgen. De reden hiervoor was dat veel meer mensen gebruik maken van een Windows computer, virusmakers richten hun pijlen op de grote doelgroepen zodat ze veel computers kunnen raken en veel geld kunnen verdienen.

Nu ook ransomware op Apple computers

Begin maart is er echter zogenaamde ransomware gevonden in software die op Apple computers kan worden geïnstalleerd. De ransomware is gevonden in een programma genaamd Transmission. Dit is een programma waarmee torrents gedownload kunnen worden. De vondst werd bekend gemaakt door Palo Alto, een beveilginsbedrijf. Uiteraard heeft de ransomware direct een naam gekregen, namelijk KeRanger.

Wat is ransomware?

Ben je nog niet bekend met de term ransomware? Wat is het precies en hoe gevaarlijk is het? Als je ermee te maken krijgt is dat enorm vervelend. Het virus zorgt er namelijk voor dat bepaalde bestanden afgegrendeld worden. In het ergste geval worden de systeembestanden vergrendeld waardoor je geen toegang meer hebt tot het besturingssysteem. Je kunt dan ook niet meer bij belangrijke bestanden zoals belastingaangiftes of andere documenten. Als je weer van de ransomware af wilt komen is er vaak maar één oplossing. De makers willen een bepaald geldbedrag hebben, je zult dit dus moeten overmaken. Het doel van de makers is dan ook puur financieel. Ze hopen zoveel mogelijk computers te besmetten. Hoe meer computers ze besmetten, des te groter de kans dat mensen geld zullen overmaken.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Iedereen dacht jarenlang dat de beveiliging van Apple computers tip top geregeld was. Hoe heeft het kunnen gebeuren dat er nu ransomware is aangetroffen in één van de programma’s? Het is misgegaan bij het beoordelen van een certificaat. Een certificaat is goedgekeurd terwijl dit niet had mogelijk gebeuren. Apple is inmiddels op de hoogte van dit feit en heeft de geldigheid van het certificaat aangepast.

Duur geintje

Dat de makers van de ransomware flink kunnen verdienen is één ding dat zeker is. Voor een ontgrendeling van alle bestanden vragen ze 1 bitcoin namelijk. Op dit moment is dat omgerekend 365 euro. Het grote nadeel van het virus is dat ook je backups vergrendeld worden. De kans is dan ook groot dat mensen het gevraagde bedrag zullen betalen om zo weer toegang te krijgen tot alle bestanden.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.