Flappy Bird en klonen in gevaar vanwege licentierecht

flappy bird licentieDe afgelopen weken waren miljoenen mensen in de rouw, nadat de Vietnamese developer Dong Nguyen besloot om het immens populaire spel Flappy Bird offline te halen. Het eenvoudige maar erg verslavende spel werd een onverwachte hit en bezorgde Nguyen al snel slapeloze nachten.

Wat is Flappy Bird ook alweer?

Flappy Bird is een simpel behendigheidsspel waarbij je een vogel in een denkbeeldige wereld langs een reeks pijpen moet loodsen. Door middel van het tappen op het scherm, flappert de vogel zijn vleugels en vliegt het beest omhoog. Wanneer je niet op het scherm tapt, valt de vogel door de zwaartekracht omlaag. Voor elke opening die de vogel passeert, krijg je een punt. Het spel gaat oneindig door.

Flappy Bird werd in het begin van dit jaar spontaan een groot succes. Aanvankelijk werd het spel nogal uitgelachen vanwege de absurde moeilijkheidsgraad en de grafische elementen. Laatstgenoemden doen denken aan de oude Nintendo spellen.

Flappy Bird werd al snel de “game to beat”. Mensen spendeerden uren aan het spel om de nieuwe high score te vebeteren. Dit was niet de bedoeling van het spel en daarom nam de ontwikkelaar het spel van de markt.

Verlies Flappy Bird één grote tragedie

Na het verlies van Flappy Bird werden de Google Play Store en Apple App Store overladen met Flappy Bird klonen. Deze aftreksels hadden allemaal één ding met elkaar gemeen: stuk voor stuk bevatten de spellen het woord “Flappy” in de titel en allemaal probeerden ze mee te liften op het succes van het originele spel.

{{adsense_article}}

Niet alleen slimme developers proberen een slaatje te slaan uit Flappy Bird. Op veilingsites als Marktplaats worden smartphones voor duizend euro en meer verkocht omdat zij nog de originele versie van Flappy Bird bevatten.

Terugkeer Flappy Bird wordt verhinderd

Deze week liet Dong Nguyen weten dat hij erover nadenkt om Flappy Bird terug te plaatsen in de app winkels. Nadat zich compleet chaotische taferelen afspeelden, realiseerde de ontwikkelaar zich dat er wellicht toch een toekomst zit in het spel. En hij wil ook de fans niet teleurstellen.

De terugkeer van Flappy Bird wordt echter om juridische redenen niet gemakkelijk. Alle aandacht rondom Flappy Bird heeft de ontwikkelaar Ultimate Arcade wakker geschud. Zij hebben in 2005 het merk “Flappy” in combinatie met computergames vastgelegd. Dit houdt in dat andere ontwikkelaars in principe geen “Flappy” spellen mogen uitbrengen zonder toestemming van Ultimate Games.

Inmiddels hebben de developers van de vele Flappy Bird klonen al een cease-and-desist brief ontvangen. Tenzij een partij de moeite wilt nemen om het patent op de naam aan te vechten, is de kans groot dat de hype van Flappy Bird binnenkort zal overwaaien. Of toch niet?

{{adsense_article}}

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.