Foto’s zijn nog steeds een uitstekende manier om unieke momenten vast te leggen, of misschien zelfs kunst te creëren. Iedereen heeft wel eens een foto gemaakt, en soms is het resultaat beter dan verwacht, terwijl je een andere keer direct de foto verwijdert. Er is dus een duidelijk verschil tussen een goede en een slechte foto. Hoe je een perfecte foto maakt is nogal een vak apart, dus over de technieken gaan we het niet hebben. Hiervoor zal je toch echt een beetje aanleg en oefening voor nodig. Er zijn ontzettend veel cursussen in fotografie, dus wat dat betreft is het niet zo moeilijk om het één en ander te leren. Hier ga je wel kunnen lezen wat voor accessoires je nodig hebt om een beetje serieus foto’s te maken.

Accessoires ter ondersteuning

Een van de belangrijkste accessoires bij een camera is naar mijn mening het statief. Hoe vast jouw handen ook zijn, je wint het niet van een statief. Vanzelfsprekend zorgt een camera die niet beweegt voor scherpere plaatjes een bewegende camera. Ook kun je hierdoor met minder licht werken. Je kunt immers de sluitertijd iets langer maken zonder dat je een heel bewogen beeld hebt. Ik zou het eigenlijk niet hoeven zeggen, maar je hebt uiteraard reserve-batterijen en geheugenkaarten nodig. Een officieel tasje ter bescherming is ook noodzakelijk om jouw camera te beschermen. Externe verlichting om een grotere flitser te gebruiken is ook erg handig.

Verschillende lenzen

Elke serieuze fotograaf, of het nou professioneel of hobbymatig is, beschikt over verschillende lenzen. Een standaardlens volstaat als je alleen maar een moment vast wilt leggen, maar als je een mooie foto wilt creëren dan heb je toch echt keuze nodig. De bekendste variant is de groothoeklens. Deze wordt gebruikt om brede landschappen vast te leggen. Zoals de naam al zegt heb je een grotere hoek. Een stap daarboven is de fisheye-groothoeklens. Deze is zo breed in beeld dat de foto enigszins vervormd wordt.

Serieuze fotografie vereist serieuze equipment

Je kunt met jouw smartphone misschien wel hele mooie foto’s maken, maar je hebt nooit zoveel vrijheid en mogelijkheden als met een echte camera. Met verschillende lenzen, statieven en andere hulpmiddelen kun je een plaatje schieten dat gewoon onmogelijk te behalen is op een smartphone. Met filters maak je misschien wel een grappig plaatje, maar een echte artistieke foto gaat het niet worden.