Fragmentatie binnen Android verdwijnt door Jelly Bean en Kitkat

fragmentatie binnen androidEén van de grootste problemen van het Android besturingssysteem was tot voor kort fragmentatie. Op dit vlak is echter sinds Android 4.0 veel vooruitgang geboekt. Nu het aandeel van Android Jelly Bean en de nieuwste versie, Android Kitkat toeneemt, neemt de fragmentatie binnen Android af.

Wat is fragmentatie binnen Android?

Wat bedoelen we als we spreken over fragmentatie? In het geval van een besturingssysteem als Android zijn er veel verschillende versies in omloop. Bijna alle versies van Android worden vandaag nog gebruikt.

Een groot deel van de stokoude versies bevinden zich op budget toestellen die geen officiële upgrade krijgen naar een nieuwere versie van Android. Daarnaast krijgen zelfs de meeste premium modellen slechts twee officiële upgrades.

Het resultaat is dat het voor ontwikkelaars lastig wordt, om apps te ontwikkelen die op iedere Android smartphone kunnen werken. Omdat iedere versie van Android weer een hoop nieuwe features met zich meebrengt, zijn apps vaak afhankelijk van deze nieuwe versies. Veel apps die momenteel in de Google Play Store te vinden zijn, eisen daarom minimaal Android 4.0 Ice Cream Sandwich of later.

Meeste Android smartphones draaien op Jelly Bean

Momenteel draaien veruit de meeste smartphones op Android Jelly Bean (Android 4.1, 4.2 en 4.3). 62% van de Android apparaten komt met één van de drie Jelly Bean versies of heeft een upgrade voor Jelly Bean gekregen. Slechts 2,5% draait op de allernieuwste versie van Android, 4.4 KitKat. Hier zal in de toekomst natuurlijk verandering inkomen.

{{adsense_article}}

Toch draaien nog behoorlijk veel toestellen, namelijk 19%, op Android 2.3 Gingerbread welke inmiddels al meer dan drie jaar oud is. Dit heeft te maken met het feit dat Gingerbread een grote update was en veel toestellen daarna nooit meer een nieuwe update hebben gekregen.

15,2% van de toestellen draait nog op Android 4.0. Voor deze toestellen is Ice Cream Sandwich de laatste update die zij zullen krijgen.

Of de fragmentatie binnen Android ooit opgelost zal worden, is nog maar de vraag. Maar met minder nieuwe versies en minder grotere veranderingen wordt het probleem geleidelijk minder ernstig.

{{adsense_article}}

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.