Handleiding WordPress installeren op je eigen webhost

handleiding wordpress installerenHeb je onlangs het advies gekregen om WordPress te installeren, of loop je al langer met het plan in je hoofd om gebruik te gaan maken van WordPress?

Mooi, dan kun je nu meteen aan de slag, want met onze handleiding WordPress installeren heb je binnen een handomdraai een werkende WordPress installatie op je site.

Deze handleiding WordPress installeren gaat over een nieuwe installatie van WordPress.

Wil je jouw site verhuizen naar een andere server of webhost, lees dan het artikel over WordPress verhuizen.

Wat is WordPress precies?

WordPress is, net als Joomla en Drupal, een open-source contentmanagement systeem (CMS). Een CMS is verdraaid handig omdat het je in staat stelt om nieuwe content aan een website toe te voegen zonder dat je diep in de HTML code hoeft te duiken. WordPress doet dit allemaal voor je. Je gebruikt enkel de WYSIWYG editor.

Een WordPress installatie is gekoppeld met een MySQL database. Hier worden alle gegevens zoals posts, pagina’s, reacties en meer bewaard. Je zult dan ook, voordat je begint met het installeren van WordPress, een MySQL database moeten aanmaken.

{{adsense_article}}

Wat heb je nodig voor een WordPress installatie?

Wil je de WordPress installatie snel en zonder problemen laten verlopen, zorg er dan voor dat je de volgende gegevens bij de hand hebt.

 • Inlog gegevens voor je webhost.
 • Inlog gegevens voor je MySQL database
 • Naam van de database die specifiek voor WordPress gebruikt zal worden
 • Een FTP programma (b.v. FileZilla)
 • WordPress zelf (te vinden op WordPress.org of nl.WordPress.org)
 • Deze handleiding WordPress installeren

Handleiding WordPress Installeren Stappenplan

Met het volgende stappenplan kun je zelf WordPress handmatig op je eigen website installeren. Je zult merken dat de claim dat WordPress binnen vijf minuten geïnstalleerd kan worden, echt waar is!

 1. Ga naar WordPress.org en download gratis de laatste versie van WordPress. Als je liever een Nederlandse versie van WordPress gebruikt, kun je deze vinden op nl.WordPress.org.
 2. Gebruik een FTP programma om verbinding te maken met je webhost. Om verbinding te maken, zul je het adres van je webhost en de inloggegevens van je webhost moeten invullen. Sommige webhosting bedrijven bieden de mogelijkheid om via een webinterface te uploaden.
 3. Pak het .zip bestand dat je in Stap 1 hebt binnengehaald uit en kopieer alle bestanden  naar de “httpdocs” of “public_html” folder op je webhost.
 4. Surf nu naar de URL van je website (www.jouwdomein.nl). Als je de vorige stappen goed hebt uitgevoerd, dan zal je browser nu de WordPress installatie laden.
 5. De WordPress installatie wizard is behoorlijk vanzelfsprekend. Wel zal de wizard om een aantal gegevens vragen zoals de inlog gegevens en naam van de MySQL database die deze WordPress installatie zal gaan gebruiken. Zorg er dus voor dat je deze gegevens bij de hand hebt.
 6. Je WordPress installatie is nu gereed. Je kunt nu inloggen met de door jou gekozen inloggegevens in het WordPress login scherm. Je kunt dit login scherm vinden door /wp-login.php toe te voegen aan het adres van je website (www.jouwdomein.nl/wp-login.php).

Hoera, ik heb WordPress geïnstalleerd, wat nu?

Gefeliciteerd, je hebt zelf WordPress op je website geïnstalleerd. Nu kun je beginnen met het plaatsen van berichten, het aanmaken van categorieën en het installeren van thema’s en plug-in’s.

Omdat WordPress zo eenvoudig te installeren en te gebruiken is, heeft het platform binnen een aantal jaar miljoenen fans gekregen. Er zijn dan ook vele duizenden ontwikkelaars die regelmatig prachtige thema’s, handige plug-ins en interessante widgets beschikbaar stellen. Het enige dat je daarna nog nodig hebt, is een heleboel bezoekers…

We zouden het op prijs stellen als je onze Handleiding WordPress Installeren aanbeveelt bij je vrienden via de share-knoppen bovenaan dit artikel.

{{adsense_article}}

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.