Het gevaar van Adware

Er zijn tegenwoordig veel soorten virussen, adware is er één van. Maar wat is adware nou eigenlijk? Een kenmerk van adware is dat er advertenties worden weergegeven op je computer als je ermee te maken hebt. Adware verzamelt gegevens over je surfgedrag. Zo kunnen de makers van de adware achterhalen welke websites jij bezoekt en waar je interesses liggen. Aan de hand van deze gegevens kunnen gepaste advertenties worden getoond. De kans dat je op gepaste advertenties klikt is natuurlijk groter dan bij advertenties over zaken waar je niet geïnteresseerd in bent.

Waarschuwing

Officieel moet je een waarschuwing krijgen als adware je persoonlijke gegevens aan het verzamelen is. Krijg je geen waarschuwing? Dan is er sprake van kwaadwillende adware. Deze variant wordt ook wel malware genoemd. Met die variant ben je verder van huis, want dan gebeuren er dingen die je niet in de hand hebt.

Lastig te verwijderen

Het grootste nadeel van adware is het feit dat je het lastig kunt verwijderen. Er is bijna nooit een de-installer te vinden. Het is in de meeste gevallen dus onmogelijk om met één druk op te knop een de-installatie uit te voeren. Hoe kun je er dan wel vanaf komen? Je hebt daar een virusscanner voor nodig. Zo’n scanner zoekt tegenwoordig niet alleen naar virussen op je computer, maar dus ook naar adware. Is deze gedetecteerd? Dan kan de virusscanner de software verwijderen van je computer.

Onderdeel van een programma

In de meeste gevallen is dit type virus actief binnen een programma. Hoe kun je ervoor zorgen dat er geen advertenties meer worden getoond? Vaak is het heel simpel. Je moet de volledige versie van het programma kopen. De makers belonen je dan door geen advertenties meer te vertonen. Het is dus vrij eenvoudig om je computer advertentie-vrij te houden. Heb je op dit moment allerlei advertenties die worden vertoond? Dan kun je dus de volledige versies van de programma’s aanschaffen die je gebruikt, of je kunt een virusscanner laten draaien. Gebruik wel een virusscanner die adware kan detecteren, want ze kunnen het lang niet allemaal namelijk. Een goede virusscanner die dit wel kan is die van Kaspersky. Meer informatie over deze virusscanner kun je vinden via de Kaspersky website.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.