Hoe herken ik phishing mails?

Steeds vaker is het onderwerp phishing in het nieuws. Hoe herken ik phishing mails? is de centrale vraag die steeds weer naar voren komt. Het is van groot belang dat mensen phishing herkennen want er worden nog steeds een half miljoen mensen per jaar opgelicht via internet. Deze oplichting vindt vaak plaats door phishing berichten. Veel mensen herkennen ze niet en gaan op de berichten in, met alle gevolgen van dien!

Wat is phishing eigenlijk?

Heb je nog nooit gehoord van de term phishing of wil je weten wat het is, wij hebben het antwoord voor je! Phishing werkt heel eenvoudig. Criminele bendes sturen duizenden mailtjes naar verschillende e-mailadressen. Het doel is dat er zoveel mogelijk mensen reageren. In zo’n mailtje kan gevraagd worden om een wachtwoord of een bankrekeningnummer bijvoorbeeld. Daarnaast kan het ook voorkomen dat er mails worden verstuurd die afkomstig lijken te zijn van de Rabobank of ING bijvoorbeeld. De ontvanger wordt gevraagd op een link te klikken en in te loggen op internetbankieren. Als je dit doet dan kunnen de gevolgen groot zijn, je persoonlijke gegevens kunnen bij de criminelen terecht komen namelijk. Er hoeft maar één op de duizend ontvangers op in te gaan en criminelen verdienen duizenden euro’s!

Herken tip 1: persoonlijke gegevens

Hoe kun je phishing op eenvoudige wijze herkennen? Wat in elk phishing bericht terugkomt is dat er om persoonlijke gegevens wordt gevraagd. Denk hierbij aan je bankrekening nummer, creditcard gegevens, pincodes, gebruikersnamen en wachtwoorden. Als er om dergelijke zaken wordt gevraagd in een mail dan moeten alle alarmbellen afgaan. Een bank zal namelijk nooit om dergelijke gegevens vragen, niet per e-mail en ook niet telefonisch.

Herken tip 2: meegestuurde bestanden

Criminelen proberen een phishing bericht zo mooi mogelijk aan te kleden zodat het lijkt alsof het een echt bericht betreft. In sommige gevallen worden er bijlages meegestuurd. Dit zijn vaak .bat of .exe bestanden. Dit zijn hele gevaarlijke extensies. Het openen van dergelijke bestanden kan ertoe leiden dat je een virus op je computer binnenhaalt of dat er spyware geïnstalleerd wordt. Zitten er dergelijke bestanden bij een mail, open ze dan absoluut niet! Ook hier geldt weer, een bank of andere instantie zal dergelijke bestanden nooit meesturen. Er wordt hooguit een .pdf bestand meegestuurd. Bestanden met de extensie .pdf kunnen geen kwaad, die kun je zonder problemen openen.

Herken tip 3: gebrekkig Nederlands

Iets dat vaak terugkomt in phishing mails is het gebrekkige Nederlands. Er zitten bijna altijd taalfouten of kromme zinnen in het bericht. Kom je een dergelijke inhoud tegen dan weet je bijna wel zeker dat er sprake is van een phishing bericht. Negeer het bericht en verwijderd deze direct. Zo voorkom je dat kwaadwillenden toegang krijgen tot persoonlijke gegevens.

Herken tip 4: externe links

Bijna alle phishing berichten bevatten externe links. Ga met je muis op de link staan om na te gaan wat het echte doel is van de link. Stel dat er in het bericht staat “Log in op uw internetbankieren” dan kan dit ongevaarlijk lijken. Als je echter op de link gaat staan kun je controleren welke pagina er geopend gaat worden. Staat er www.rabobank.nl/etc in, dan is het een link die naar de echte Rabobank website gaat, geen probleem dus. Zie je echter een heel andere naam staan dan kun je er vanuit gaan dat het om een phishing bericht gaat.

Herken phishing en voorkom oplichting!

Fijn dat je onze tips hebt willen doorlezen. Wij hopen dat de tips je helpen bij het herkennen van phishing. Hoe minder mensen slachtoffer worden van phishing des te beter natuurlijk. Blijf goed opletten als je mails binnenkrijgt, zo voorkom je oplichting!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.