Hoe maak ik een back-up van Windows?

Een back-up maken van Windows, is dat lastig? Als je nog nooit back-ups hebt gemaakt raden wij je aan het zeker te gaan doen. Niets is vervelender dan belangrijke bestanden kwijt zijn. Iedereen heeft wel één of meerdere belangrijke bestanden op de computer staan. Denk aan contracten, Belastingaangiften, belangrijke e-mailberichten en persoonlijke foto’s.

Bestanden kwijtraken

Het kan zomaar gebeuren dat je bestanden kwijtraakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kun je slachtoffer worden van een virus dat bestanden corrupt maakt bijvoorbeeld. Er zijn virussen die al je bestanden versleutelen waardoor je er vervolgens niks meer mee kunt. Daarnaast kun je natuurlijk ook te maken krijgen met een defecte harde schijf. Alle bestanden staan op je harde schijf. Op het moment dat deze het begeeft is de kans groot dat je alles, of een deel kwijtraakt.

Verschillende back-up mogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om een back-up te maken. De meest goedkope oplossing is via een USB stick of externe harde schijf. Deze sluit je een aantal keren per jaar aan op je computer / laptop. Vervolgens kopieer je de belangrijke bestanden naar het externe medium toe. Dit is echter wel een tijdrovende klus die je steeds weer moet herhalen. Daarnaast ligt er een risico op de loer. Er kan brand uitbreken of er kan ingebroken worden waardoor je back-up meegenomen wordt of verloren gaat. Daarnaast staan USB sticks bekend om hun korte levensduur, ze kunnen snel defect raken.

Back-up in de cloud

Heb je weleens gehoord van de “cloud”? De cloud is eigenlijk niets anders dan het internet. Er zijn steeds meer providers die ruimte in de cloud aanbieden, bijvoorbeeld 50 of 100 GB. Er zijn speciale back-up programma’s die belangrijke bestanden automatisch wegschrijven naar de cloud. Er wordt in zo’n geval automatisch een back-up gemaakt zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Dit is natuurlijk een hele prettige manier van back-uppen. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat bedrijven je bestanden kunnen inzien, deze worden namelijk versleuteld. Vaak heb je een unieke sleutel die alleen jij weet, met die sleutel kun je de bestanden openen.

Wegschrijven naar tweede schijf / DVD

Vanuit Windows zelf kun je ook back-ups maken. Je kunt de complete installatie wegschrijven. Mocht je te maken krijgen met een defecte schijf of een hardnekkig virus, dan kun je de Windows installatie één op één terugzetten. Hoe je vanuit Windows een back-up maakt verschilt per Windows versie. In Windows XP gaat het op een andere manier dan in Vista en in Vista gaat het weer anders dan in Windows 7. Je kunt de back-up mogelijkheid vinden via het configuratiescherm of de systeemwerkset. Schrijf de back-up weg naar een tweede harde schijf die is aangesloten of naar een DVD. Als je de back-up naar een DVD wegschrijft moet je er wel voor zorgen dat deze goed opgeborgen wordt. Houd hierbij ook rekening met brand- of waterschade. Het zou erg jammer zijn als je back-up door een dergelijk voorval verloren gaat.

Meerdere back-ups maken

Hoe je ook gaat back-uppen, het is verstandig om meerdere mogelijkheden met elkaar te combineren. Maak je een back-up op een USB, in de cloud en naar een tweede schijf in je computer, dan ben je erg veilig bezig. De kans dat alle back-ups verloren gaan is zeer klein. Kortom, wil je geen risico nemen, zorg dan altijd voor meerdere back-ups op verschillende locaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.