Hoe verwijder ik een trojaans paard?

Als je denkt dat een trojaans paard ongevaarlijk is dan heb je het mis. Een trojaans paard bestaat uit twee delen. Er is een server en een client deel. Het server gedeelte wordt actief op je computer of laptop. De aanvaller fungeert als client. Zonder dat je het doorhebt kan je computer overgenomen worden. Alle bestanden die op je harde schijf staan worden toegankelijk. Dit is natuurlijk een groot risico, want iedereen heeft belangrijke bestanden op de computer staan. Foto’s, video’s, of nog belangrijker, belastingaangiften, wachtenwoorden en persoonlijke gegevens.

Hoe kom ik aan zo’n virus?

Misschien vraag je je af, op welke manier kan ik zo’n trojaans paard oplopen? Er zijn veel verschillende soorten manieren waarop dat het geval kan zijn. Zo wordt het virus soms meegestuurd met e-mailberichten. Er zit dan een bijlage bijgevoegd waarin het virus zich bevind. Als je de bijlage opent nestelt het virus zich in één of meerdere bestanden. Daarnaast kun je het ook oplopen door onveilige websites te bezoeken. Voornamelijk torrent-sites en websites met pornografische inhoud. Dergelijke websites kan je dan ook beter mijden.

Hoe kom ik er vanaf?

Als je computer besmet is geraakt met een trojaans paard dan raden wij je aan om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Het verwijderen van zo’n virus kan alleen met een goede virusscanner. Zorg ervoor dat de virusscanner minimaal één keer per week geupdate wordt. Alleen dan worden de nieuwste virussen herkend. Draai minimaal één keer per maand een volledige scan. Scan daarbij alle schijven van je computer. Heb je het idee dat je op dit moment één of meerdere trojaanse paarden op je computer hebt? Doe dan direct een scan en laat de virusscanner deze detecteren. Als het goed is vindt de scanner ze en kun je ze vervolgens verwijderen. Zo eenvoudig is het!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.