Hoe werkt rogueware en scareware?

Heb je weleens gehoord van rogueware en scareware? Dit zijn virussen die heel betrouwbaar overkomen. Als we kijken naar rogueware dan lijkt het net een antivirusprogramma. De installatie van zo’n programma verloopt vaak vlekkeloos. Het lijkt er net op alsof je goed bezig bent, omdat je antivirussoftware aan het installeren bent. Niets is minder waar, je installeert nep software! Zodra het programma actief is krijg je allerlei meldingen en waarschuwingen. Zo wordt je gewaarschuwd omdat je verschillende virussen op je computer zou hebben. Om deze te kunnen verwijderen moet je vaak geld betalen. Als je hier intrapt kan rogueware je dus enorm veel geld kosten.

Hoe raakt mijn pc geïnfecteerd rogueware en scareware?

Je kunt op verschillende manieren rogueware en scareware op je computer krijgen. Vaak komt het door een bijlage die het virus bevat. Deze bijlage kun je via de e-mail binnenkrijgen bijvoorbeeld. Daarnaast kun je rogueware en scareware ook oplopen door peer-2-peer netwerken. Een andere reden is via een slechte plugin die je in je browser installeert bijvoorbeeld. Kortom, er zijn verschillende manieren. Je moet dus altijd goed opletten als je verbonden bent via internet.

Hoe kan ik dit type virus verwijderen?

Als je met dit type virus te maken hebt wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf, toch? Misschien heb je al een virusscanner draaien. Dit is niet voldoende. Vaak worden de virussen zo gemaakt dat ze niet herkend worden door een normale virusscanner. Je hebt dan een extra stukje software nodig om er vanaf te komen. Een hele goede scanner die je kunt gebruiken is MalwareBytes’ Anti-Malware (MBAM) bijvoorbeeld. Installeer dit programma, doe een scan en de kans is groot dat er één of meerdere virussen worden gevonden. Als dat het geval is kun je deze direct door het programma laten verwijderen. Let vervolgens goed op in de toekomst als je bijlages of bestanden opent, zo verklein je de kans op rogueware en scareware.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.