Het is één van die dingen die je op jongere leeftijd heel veel hoort. Zorg nou toch goed voor jouw tanden nu ze nog in topconditie zijn. Het klinkt misschien als een vervelend riedeltje dat steeds herhaald wordt. Uiteindelijk wordt het toch om hele goede redenen zo vaak herhaald. Op jongere leeftijd heb je nog relatief weinig last van kwalen die gepaard gaan met het slecht onderhouden van een gebit. Aangezien de problemen die daaruit voortkomen zich pas na lange tijd manifesteren, is het te makkelijk om te denken dat jij er geen last van hebt. Daarom is het dus zo belangrijk dat er voldoende wordt herhaald hoe belangrijk het is. Maar hoe zorg je nou precies voor een goed gebit?

Professioneel advies

Tandheelkunde is een ingewikkeld vak, en tandartsen hebben vele jaren bestudeerd hoe het gebit precies werkt, en welke zaken waar invloed op hebben. Je kunt dan ook geen advies op maat gemaakt voor jou vinden via een stuk tekst als dit. Om zeker te weten dat jij de juiste producten hebt, en de goede handelingen verricht om jouw gebit niet te laten verslechteren. Ga daarom geregeld naar de lokale tandarts, bijvoorbeeld tandarts Amsterdam, of waar je ook woont. Alleen dan weet je zeker dat overal rekening mee wordt gehouden. Behalve het advies van de tandarts zijn er gelukkig ook methodes die je kunt gebruiken waar je sowieso niet fout mee kan gaan.

Gebruik een goede, elektrische tandenborstel

Een elektrische tandenborstel is een geweldige investering. De efficiëntie van een elektrische tandenborstel kun je met de hand simpelweg niet evenaren. Door de snelle vibratie van de borstels wordt er veel beter en sneller schoon gemaakt dan met de hand. Zoek hierbij de juiste tandpasta, gebaseerd op het advies van jouw tandarts.

Drink voldoende (water)

Als je wel eens last hebt van een droge mond, dan weet je hoe lastig het is om op zo’n moment speeksel aan te maken. Als je rookt heb je hier waarschijnlijk veel last van. Ik hoef je uiteraard niet te vertellen dat roken erg schadelijk is voor jouw gebit, met name het tandvlees. Doordat speeksel jouw tanden niet vochtig houdt, versnelt de vorming van tandsteen. Door voldoende water te drinken, en altijd een flesje water bij de hand te hebben kun je dit voorkomen.

Gebruik flossdraad of tandenstokers

Jouw tandvlees is de grootste beschermlaag van jouw tanden. De wortels en zenuwen, de meest gevoelige delen van jouw tanden, liggen verstopt onder het tandvlees. Het is dan ook belangrijk dat jij jouw tandvlees gezond houdt. Door achterblijvend vuil kan een tandvleesontsteking makkelijk ontstaan. Om dit te voorkomen doe je er goed aan om na het poetsen van de tanden ook even met een ragertje of een flosdraad tussen alle tanden schoonmaakt.