Nederland is dan wel een echt fietsland, toch gaan steeds meer mensen overal met de auto naartoe. Een aantal van mijn vrienden gaat sinds zij een auto hebben niet verder dan twintig meter zonder de auto. Het is natuurlijk ontzettend comfortabel om de auto te gebruiken. Zeker met ons weer is het vaak erg vervelend om te moeten lopen of te fietsen. Daarom is het belangrijk dat je juist op de dagen dat het allemaal wel mee valt, de fiets pakt naar de stad toe. Of je nou een boodschapje moet doen, even een kennis of familielid op zoekt, of naar de sportschool gaat, de auto kun je heel goed laten staan. Hier zijn verschillende redenen voor. Sommige begrijp je zelf ook wel, maar aan andere redenen had je misschien niet gedacht.

Gezondheid

Dit is voor mij de belangrijkste reden. Fietsen is, in tegenstelling tot het gebruik van auto’s, erg gezond. Sowieso is het aangeraden om dertig minuten per dag te bewegen, en fietsen is een hele goede manier om zonder het door te hebben aan de noodzakelijke beweging te komen. Een tripje naar de winkel is al gauw een kwartier, en je moet natuurlijk ook nog terug. Verder is de buitenlucht ook erg goed voor iedereen, en een beetje extra vitamines van de zon kunnen ook geen kwaad. Al is dat natuurlijk geen garantie in ons kikkerlandje. Verder is het niet alleen voor jezelf goedkoper, ook moeten we met z’n allen zo veel mogelijk uitstoot proberen te voorkomen, om ook de gezondheid van jouw medemens te verbeteren, al zijn het maar kleine beetjes.

De kosten

Het kost bakken vol met geld om een auto te rijden, zeker als je het vergelijkt met de fiets. Natuurlijk kun je met de auto veel verder komen, dus op lange afstanden heeft de vergelijking niet zoveel zin. Toch, als je vaak naar de stad of naar het dorp gaat voor een korte stop, doe je er goed aan een stadsfiets te kopen. Parkeren is vaak ontzettend duur, en de benzine wordt ook nooit meer goedkoop. Misschien kun je met een beetje puzzelen zelfs de auto helemaal weg doen. Dan bespaar je niet alleen de brandstof, maar ook de verzekering, wegenbelasting en noem het allemaal maar op. Op lange termijn bespaar je ook in onderhoudskosten doordat je de auto minder gebruikt. Natuurlijk slijt je ook een aantal onderdelen van jouw fiets af, maar dat is aanzienlijk goedkoper!