Het inventariseren, opsporen en beheren van waardevolle bedrijfsmiddelen zoals kranen, tractoren en graafmachines kan een tijdrovende klus zijn. Een geautomatiseerde asset management is hier de oplossing voor! Het kan de organisatie namelijk veel tijd en geld besparen. Als u niet precies weet wat u bezit dan heeft u natuurlijk ook geen idee hoeveel het kost. Wij van Verizon Connect hebben een software ontwikkeld waar u al uw assets op een overzichtelijke manier kunt beheren, ook wel asset tracking genoemd. In dit artikel vertellen we u meer over de software en welke mogelijkheden het voor u biedt. 

Waarom kiezen voor asset tracking?

Het volgen van uw waardevolle assets is net zo belangrijk als het volgen van de bedrijfsvoertuigen. Al uw bedrijfsmiddelen kunt u toevoegen aan de software waardoor u op ieder moment van de dag precies weet waar deze zich bevinden. Doordat u hiervan op de hoogte bent kunnen de middelen efficiënter ingezet worden. Middelen die onnodig stilstaan kunt u opsporen en vervolgens bepalen of deze verkocht of verhuurt moeten worden. Asset tracking kan dus ook veel geld besparen. Tevens helpt asset management bij het onderhoud van de bedrijfsmiddelen. U krijgt de mogelijkheid om onderhoud en reparaties in te plannen. 

Wanneer u te maken heeft met honderden of misschien wel duizenden bedrijfsvoertuigen is asset tracking zeer waardevol. Misschien zijn de oudere assets wel al uitgerust met telematicasystemen, maar oudere wagens hebben dit vaak niet. Hierdoor ontstaan er vele bronnen die los van elkaar werken. Managers moeten meerdere programma’s opstarten om de data van de voertuigen in te kunnen zien. Een asset tracking software zorgt ervoor dat alles wordt verzameld op één plek. De locatie, huidige status en gebruiksgeschiedenis zijn verzameld in een handig dashboard. 

Hoe werkt asset tracking?

Op het waardevolle materieel wordt een RFID (radio-frequency identification) tag gemonteerd. Deze tags communiceren via een radiosignaal met alle ontvangststations die zich in de buurt bevinden. Deze data wordt direct doorgestuurd naar de RAM track-and-trace cloud applicatie. Deze ontvangststations kunnen zowel in de bestaande track-and-trace in voertuigen geïnstalleerd worden, maar ook op vaste locaties zoals depots. 

Welke voordelen biedt asset tracking?

Ten eerste is het natuurlijk super handig om precies te weten waar de voertuigen zich bevinden. Misschien verhuurt u stilstaande voertuigen aan een ander bedrijf waardoor u er niet direct zicht meer op heeft. Via de software kunt u naast de locatie opsporen ook inzien of het voertuig wel op de juiste manier is afgesloten. 

De gebruiksgeschiedenis biedt u het voordeel dat u de bezettingsgraad per voertuig nauwkeurig in de gaten kunt houden. U weet precies waar het wordt gebruikt, wanneer het wordt gebruikt en hoe vaak het wordt gebruikt. Hierdoor kunt u de bezettingsgraad verbeteren en eventueel voertuigen die niet vaak worden gebruikt verhuren of verkopen. Dit heeft natuurlijk positieve effecten op de bedrijfskosten. 

Voertuigen zoals kranen, opleggers en tractoren zijn zeer pik gevoelig. Dankzij asset tracking worden uw middelen beter beveiligd. Als het voertuig ongevraagd verplaatst wordt dan ontvangt de meldkamer een waarschuwing. Vervolgens kan er een passende actie ondernomen worden. Ook kunt u periodes instellen wanneer de voertuigen gebruikt mogen worden en wanneer niet. Zo weet de tracker precies wanneer het een melding moet afgeven. 

Eveneens kunt u met asset tracking de levensduur van de werkvoertuigen verlengen. De gezondheid van het voertuig is zichtbaar in de software. U kunt precies zien wanneer het voor het laatst een onderhoudsbeurt heeft gehad, nieuwe beurten en reparaties inplannen. De werkvoertuigen blijven in de beste conditie en veilig voor gebruik!