Wat is een backdoor virus?

Als je redelijk Engels kunt weet je wel wat backdoor betekent. Letterlijk vertaalt “achterdeur”. Het backdoor heeft deze naam gekregen omdat er bij dit type virus een indringer toegang krijgt tot je computer, via een achterdeurtje. Via je internetverbinding kan de indringer je computer als het ware overnemen. Misschien heb je weleens van het Back Orifice virus gehoord. Dit was het eerste backdoor virus dat werd gemaakt. Met dit virus was het mogelijk om allerlei handelingen van afstand uit te voeren. Zo kon de kwaadwillende ook je computer uitschakelen bijvoorbeeld. Misschien denk je, dat klikt als een programma om de computer van afstand te bedienen. In feite is dat ook het geval. Het Back Orifice kan ook gezien worden als programma om van afstand een computer of laptop te beheren. Echter werkt het ook als de eigenaar van de computer geen toestemming geeft. Er is dus wel degelijk sprake van een virus!

Het backdoor virus verwijderen

Heb je te maken met het backdoor virus en wil je er zo snel mogelijk vanaf? Dat is gelukkig vrij eenvoudig. Zorg voor een goede virusscanner en je bent er snel van verlost! Wat is wel belangrijk om de gehele computer te scannen. Kies dan ook voor een volledige scan, die naast je systeembestanden de gehele schijf scant. Is er sprake van meerdere partities? Scan ze dan allemaal. Zo weet je zeker dat het backdoor virus gevonden wordt.

Voorkomen

Een backdoor voorkomen is meestal niet zo lastig. Zorg in ieder geval voor een goede virusscanner, dan worden backdoor virussen direct herkent als ze op de computer terecht komen. Daarnaast is het belangrijk om een goede firewall te hebben en ervoor te zorgen dat deze ook aanstaat. Een firewall detecteert vreemde verbindingen van buitenaf en kan deze blokkeren. Zo verklein je de kans op een backdoor virus of een hacker die via een backdoor virus je computer wil overnemen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.