Wat is een IRC-bot en hoe kom ik er vanaf?

Er zijn veel verschillende soorten virussen, de IRC-bot is er één van. Maar wat is een IRC-bot bot en hoe kun je er weer vanaf komen? Als er sprake is van een kwaadaardige IRC-bot dan hebben hackers toegang tot je computer. Deze toegang hebben ze via IRC. Doordat de bot op je computer is geïnstalleerd kunnen hackers er eenvoudig op inbreken, met alle gevolgen van doen. Als een hacker eenmaal binnen is heeft deze toegang tot je persoonlijke gegevens, foto’s, video’s en bestanden. Ook wachten die je hebt opgeslagen kunnen worden uitgelezen. Nu is een wachtwoord van een hobbysite niet het probleem. Maar als je wachtwoorden op je computer hebt staan van de Belastingdienst of je e-mailaccounts dan kunnen de gevolgen veel groter zijn.

Kwade bedoelingen

Naast het feit dat je persoonlijke gegevens kunnen worden uitgelezen kan een IRC-bot ook andere schade aanrichten. Zo kunnen er programma’s op je computer geïnstalleerd worden zonder dat je het door hebt. Daarnaast kunnen er zogenaamde dDos aanvallen worden uitgevoerd op websites of systemen. Zo’n aanval kan een website plat leggen. IRC-bots opereren meestal niet uit zichzelf. Er zit bijna altijd een persoon aan “de andere kant” die aangeeft wat de bot moet doen.

IRC-bot verwijderen

Als je het idee hebt dat je met een IRC-bot te maken hebt is het verstandig om een virusscan uit te voeren. Scan daarbij je hele computer, niet alleen je bureaublad of systeembestanden. Scan de hele schijf, dit kan wel enkele uren duren. Hoelang de scan precies duurt hangt af van het aantal bestanden dat op de schijf staan en de grootte van de schijf.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.