Wat is een rootkit en hoe verwijder je deze?

De root is de basis van je besturingssysteem. Als root gebruiker heb je de meeste rechten. Een rootkit is een stukje software dat zich nestelt in je computer. Een kit is gereedschap. Een hacker kan met een zogenaamde rootkit toegang krijgen tot je computer, met alle vervelende gevolgen van dien!

Forse toename van rootkits

Een hacker kan met je persoonlijke gegevens aan de haal gaan of spam versturen bijvoorbeeld. Het is dan ook niet vreemd dat het aantal rootkits de afgelopen jaren flink is toegenomen. Daarnaast is er nog een andere reden waarom deze root kits zo populair zijn. Makers weten ze zo te maken dat virusscanners de rootkit niet herkennen. Dat is natuurlijk een groot voordeel voor een hacker. Als een rootkit niet wordt herkend kan deze gedurende langere tijd actief blijven op de computer. Via de rootkit kan een hacker verschillende kwaadaardige software op je computer installeren. Denk bijvoorbeeld aan een keylogger. Deze kan alle toetsen die je intoetst versturen per e-mail, zonder dat je het doorhebt. Gebruikersnamen, wachtwoorden, bankrekeningnummers en pincodes kunnen op die manier bij kwaadwillenden terecht komen.

Hoe verwijder ik een rootkit?

Als je te maken hebt met een rootkit wil je daar zo snel mogelijk vanaf natuurlijk. Maar hoe kun je dit bewerkstelligen? Zoals je net al hebt kunnen lezen is een virusscanner niet altijd opgewassen tegen dit type virus. Het kan dan ook knap lastig zijn om er vanaf te komen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig complete internet security oplossingen. Deze herkennen de root kit meestal wel. Als we het hebben over goede oplossingen, kijk dan eens naar Kaspersky, SpyHunter, Malwarebytes, Panda Security of Bitdefender. Dit zijn allemaal programma’s die virussen opsporen en verwijderen. Een virusscanner is nooit een 100% garantie als het gaat om het verwijderen van rootkits, maar je komt er vaak een heel eind mee.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.