Een eigen website? Dit is hoe je dat doet.

Eigen website makenDroom jij over je eigen winkel op het internet? Wil jij jezelf of je bedrijf met stijl promoten op een platform met miljoenen gebruikers? En wil je dat doen voor zo weinig mogelijk geld? Dan is het maken van een eigen website de juiste stap.

Wat zijn de voordelen van het hebben van een eigen website?

Met een website laat jij je relaties of klanten weten wat er aan de hand is binnen jouw organisatie. Je houdt je klanten of fans op de hoogte door middel van  nieuwsbrieven, foto’s, artikelen, video’s enzovoorts.

Bovendien zorg je ervoor dat je wordt gevonden door talloze andere internetgebruikers en dus potentiële klanten. Daarmee krijg je de mogelijkheid om je klantenbestand te vergroten.

Een website biedt je ook een manier om producten te verkopen door middel van een webshop. Zo kan je ebooks, foto’s, video’s etc. op een gemakkelijke manier verkopen.

Een eigen website: waar begin ik mee?

Welke stappen moet je allemaal zetten om aan een eigen website te beginnen? Om te beginnen starten we met een basisidee. Wat wil je bereiken met je website? Wil je er geld mee verdienen of niet? Schrijf dit allemaal op om voor jezelf uit te maken hoe groot je website moet worden. En dit bedoelen we letterlijk. SCHRIJF HET OP!

We nemen als voorbeeld een muzikant die wat extra geld wil verdienen door middel van een webshop om t-shirts en cd’s te verkopen.

Aangezien hij ook aan zijn public relations wil werken, om zo nog meer fans aan te trekken, is het belangrijk dat hij bijvoorbeeld ook zijn geplande optredens ergens kan plaatsen. En misschien ook nog een pagina met informatie over wie de muzikant eigenlijk is, en wat hij of zij precies allemaal doet. Maar dit hangt natuurlijk allemaal van de behoefte af.

Wanneer je het basisidee af hebt, kun je kiezen of je de website laat maken of er zelf eentje maakt.

Een eigen website laten maken

Een eigen website laten maken door een professional, heeft zeker voordelen. Maar het kan nogal duur uitvallen als je grote projecten wilt realiseren. En dan denken we nog niet eens aan websites zoals Facebook, Youtube en dergelijke. Dit soort websites kost miljoenen en dat is niet te vergelijken met een persoonlijke website voor een muzikant, een bedrijfswebsite of een gemiddelde webwinkel.

{{adsense_article}}

Het voordeel van deze methode is dat je er altijd ook service bij krijgt. Dit wil concreet zeggen dat wanneer er vragen, fouten of problemen zijn, de webdesigner(s) die voor jou zullen oplossen. Afhankelijk van de afspraken in het contract, kun je de website ook door dat bedrijf laten beheren. Met andere woorden, de webdesigners en -bouwers onderhouden je website en/of updaten je aangeleverde content (gegevens, inhoud).

Wanneer je voor een professionele webdesigner kiest, ben je ook zeker dat bij een webshop, je webapplicatie veilig wordt gemaakt voor je klanten. Hiermee bedoel ik dat er op een betrouwbare manier betalingen kunnen worden gedaan in je webshop. En dat je klanten met een gerust hart hun persoonlijke gegevens kunnen doorgeven voor opname in jouw klantenbestand.

Meestal zorgt de web-ontwikkelaar ervoor dat je website netjes online geplaatst wordt. Dit zal vaak gratis zijn, of tegen een kleine vergoeding gedaan worden. Meer informatie over hoe je een website online plaatst, volgt nog verder in dit artikel.

Eigen website zelf maken

Wanneer jij genoeg ervaring hebt in het ontwikkelen van een website, kun je deze ook zelf maken. Ben je geen geweldige programmeur? Denk er dan eens aan om delicate onderdelen van je website uit te besteden aan een professionele programmeur.

Onderdelen zoals betaaloplossingen van bijvoorbeeld Paypal en Mollie, vragen toch een deskundige aanpak en zijn een zéér belangrijk aspect van je website. Het is belangrijk dat dit goed wordt gedaan zodat je het vertrouwen van je klanten niet schaadt. Als het vertrouwen van de consumenten eenmaal geschonden is,blijkt het erg moeilijk om dit weer terug te winnen.

Het voordeel van zelf je eigen website maken is, dat je alles zelf kiest. De layout, lettertypes, kleuren, de indeling van de onderdelen op je scherm enzovoorts. Het nadeel is dat het meer kennis dan alleen programmeren vraagt.

Kleurcombinaties, grafische inhoud en al de dingen die erbij komen kijken om je website aantrekkelijk te maken. Dit kan je natuurlijk ook uitbesteden als je niet genoeg kennis hebt van deze zaken.

Tegenwoordig worden de meeste websites gemaakt met behulp van WordPress. Al meer dan 20% van alle internetsites wordt hiermee gebouwd. WordPress heeft een paar belangrijke voordelen:

 • Het is gratis
 • WordPress is gemakkelijk te installeren
 • Makkelijk om te leren
 • Er is een grote community voor hulp
 • Er zijn tienduizenden plugins
 • Voor ieder soort site is er een (gratis) theme / uiterlijk

In een volgende aflevering zullen we dieper op WordPress ingaan en kun je ook een gratis ebook downloaden over hoe je het moet installeren.

Je eigen website hosten

Je website is af, en je wilt deze zo snel mogelijk online hebben. Wat nu? Je moet op zoek naar een webhosting bedrijf. Het is mogelijk dat je er al een hebt, wanneer je de website hebt laten maken. Ook dit hangt af van de afspraken die je gemaakt hebt in het contract.

{{adsense_article}}

Een webhosting bedrijf vinden dat betrouwbaar is en 99.9 % van de tijd je website online heeft staan, is niet zo moeilijk dankzij Google. Lees eerst de reviews van klanten die al zijn aangesloten bij het hostingbedrijf. Lees wat hun ervaringen zijn, en hoe het bedrijf problemen oplost. Het is belangrijk dat je een betrouwbare host kiest die alle programmeertalen van je project ondersteunt.

Wanneer je een webhostingpakket bestelt, heb je ook nog een domeinnaam nodig. Denk hier goed over na. In ons voorbeeld met de muzikant zou je zijn artiestennaam kunnen gebruiken als domeinnaam.

Marketing en nog eens marketing

Natuurlijk verkopen de producten in je webshop zichzelf niet. Het is bijzonder belangrijk om op dit moment je website te gaan promoten. Dit kun je op verschillende manieren doen. Hieronder volgt een lijst met mogelijkheden die je kan ondernemen om je website te presenteren.

 1. Facebook pagina en integratie op je website (gratis account + gratis pagina’s)
 2. Twitter account (gratis account)
 3. Youtube promotie filmpje (gratis reclame)
 4. Google account (gratis)
 5. Linkpartners
 6. Nieuwsbrieven
 7. Promoties op je website (bijvoorbeeld: Bij twee kopen één gratis)
 8. Forums registreren en praten met mensen (link van website op je profiel)

De lijst is eindeloos als je een beetje creatief bent. Marketing is iets waar je altijd mee bezig bent, en het vraagt veel tijd, maar zal uiteindelijk zijn vruchten afwerpen. Hoe meer mensen je bereikt, hoe groter de kans dat je geld verdient. Wanneer je genoeg verdiend hebt, kan je erover denken om een marketing bedrijf in te huren om voor jou de marketing te doen.

Tot slot

Dit is nog maar het de topje van de ijsberg. Het geeft je wel een beeld van hoe je te werk kunt gaan om een eigen website te ontwikkelen. Hoe dan ook, uiteindelijk kan een website een goede investering zijn voor je onderneming, zeker wanneer er verantwoord en professioneel mee wordt omgegaan.

Het hoeft niet veel geld te kosten als je de nodige middelen binnen handbereik hebt. Raadpleeg dus voor je begint Google en enkele professionelere forums, zoals Sitedeals

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.