Laptop sneller maken? SSD installeren!

Lenovo ThinkpadJe laptop sneller maken kan op meerdere manieren. Afhankelijk van de leeftijd van de laptop en het beschikbare budget zijn er meerdere mogelijkheden waarmee je vrij eenvoudig je (oude) laptop sneller maken kan.

Laptop opnieuw installeren

De goedkoopste manier om je laptop sneller te maken is een complete herinstallatie van de laptop. Als je de laptop al langere tijd gebruikt is de kans groot dat er veel overbodige programma’s en misschien zelfs mallware op de laptop draaien. Een herinstallatie zorgt ervoor dat de laptop weer met een schoon en daarmee sneller besturingssysteem draait. Verwacht echter geen drastische verschillen met de oude situatie. Voor de echte snelheidswinst zijn onderstaande opties een beter alternatief.

Extra werkgeheugen toevoegen aan de laptop

Met het toevoegen van extra werkgeheugen (intern geheugen) kun je de laptop sneller maken voor weinig geld. Belangrijk is om het juiste geheugen voor je laptop te kiezen. Modernere laptops werken op het zogenaamde DDR3 SO-DIMM geheugen, terwijl oude modellen op DDR2 of zelf DDR geheugen werken.

In de handleiding van de laptop of op de website kun je vinden welk type geheugen je nodig hebt. Om zeker te weten haal je de geheugenmodules uit de laptop en kijk je naar de specificaties. Belangrijk is ook wat het maximum geheugen is voor de laptop. Recente laptops kunnen vaak werken met 2x 4GB of zelfs 2x 8GB DDR3 modules, oudere laptops zijn vaak beperkt tot maximaal 2x 2GB DDR2 od 2x 1GB DDR.

Let op! Als de laptop voorzien is van een 32-bits besturingssysteem zal er ‘maar’ 3GB geheugen herkent worden. Alleen een 64-bits besturingssysteem zal gebruik maken van de volledige 4, 8 of 16GB intern geheugen.

De toegang to het intern geheugen vind je meestal aan de onderkant van de laptop of direct onder het toetsenbord. Op internet zijn voor veel laptops zogenaamde ‘maintenance manuals’ te vinden. Hierin staat duidelijk beschreven hoe je zelf eenvoudige reparaties en upgrades aan je laptop kunt uitvoeren.

Op Tweakers.net of Hardware.info wordt ook vaak goedkoop tweedehands geheugen aangeboden. Zeker de moeite van het bekijken waard voordat je nieuwe modules gaat kopen.

Vervang de harddisk door een SSD

Met een SSD (Solid State Disk) ga je zeker je laptop sneller maken. Door de nieuwe opslagtechniek van een SSD worden gegevens veel sneller geladen van, en weggeschreven naar de disk. Op internet zijn talloze zeer positieve ervaringen van laptopgebruikers te lezen. Het duurt vaak nog maar 20-30 seconden voordat de laptop opgestart is en programma’s als Microsoft Office laden sneller en reageren veel beter dan voorheen.

Bijkomende voordelen van een SSD disk zijn het geluidsniveau (je hoort een SSD niet omdat er geen bewegende delen inzitten) en een iets lager energieverbruik.

Nadelen heeft een SSD eigenlijk niet, behalve misschien de prijs. Die is in vergelijk met de ‘normale’ S-ATA disken hoger. Daarnaast zijn SSD’s met opslag van meer dan 256 GB nog fors duurder dan een regulire 2m5″ S-ATA disk. Sinds de introductie van de SSD zijn de prijzen echter al flink gedaald. Voor een SSD van 128Gb (ruim voldoende voor dagelijkse ‘office werkzaamheden’ en opslag heel veel vakantiefoto’s) betaal je nog maar zo’n 80 euro.

De harddisk zit vaak aan de zij- of onderkant van de laptop, in een bracket. Kijk in het eerdergenoemde ‘maintenance manual’ hoe de harddisk moet worden verwijderd en welke formaat deze kan hebben. Vooral de moderne, platte laptops hebben soms een beperkte maximale hoogte van de harddisk/SSD.

Laptop sneller maken: conclusie

Samenvattend kun je stellen dat de aanschaf van een nieuwe laptop vaak niet nodig is. Voor een relatief laag bedrag kun je eenvoudig je laptop sneller maken. Het vervangen van de SSD, met daarop een nieuw geinstalleerd besturingssysteem, doet echt wonderen voor een (oudere) laptop.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.