Overname van WhatsApp door Facebook voor 19 miljard

overname whatsapp door facebook telegramDe overname van WhatsApp door Facebook is een feit, en daarmee heeft social media platform Facebook zojuist een grote stap gemaakt in het verder uitbouwen van hun positie op het internet. Facebook was bereid om maar liefst 19 miljard dollar (ruim 14 miljard euro) op tafel te leggen voor de overname, en was daarmee internetgigant Google te snel af. Google had eerder al een bod van 10 miljard dollar uitgebracht.

WhatsApp snelste stijger ooit

De berichtendienst WhatsApp was voor haar overname nog maar vijf jaar oud. Toch heeft de app in vijf jaar tijd een gebruikersbasis van meer dan 450 miljoen gebruikers opgebouwd. De app groeit bovendien nog steeds in hoog tempo; elke dag komt er ongeveer een miljoen nieuwe gebruikers bij. Daarmee wist WhatsApp zich te meten met andere populaire internetdiensten als Facebook zelf en Twitter. Zelfs Facebook wist niet zo snel te groeien.

Leuk feit over Jan Koum, de oprichter van WhatsApp: Hij groeide op in Oekraïne in een huis zonder stroom en warm water. Maar nu hij stinkend rijk geworden is, laat hij zien dat hij zijn afkomst niet verloochent. Wat deed hij namelijk op de dag dat hij zo rijk werd? Hij reed met zijn zakenpartner Brian Acton naar de voedselbank waar hij zelf ooit klant was en tekende op die plaats het miljardencontract. Geweldig toch?

Door de overname van WhatsApp door Facebook krijgt deze reus een veel sterkere positie in de mobiele markt, een markt die volgens CEO Mark Zuckerburg uiterst belangrijk is en momenteel alle aandacht geniet. Facebook had dankzij haar Facebook Mobile app, welke qua marktaandeel op de tweede plek staat, al een goede positie. Nu de grootste concurrent WhatsApp in handen van Facebook is, heeft het social media platform ook hier een dominante positie.

{{adsense_article}}

WhatsApp is zeer populair omdat het dezelfde functionaliteit heeft als het sturen van een SMS berichtje maar dan zonder dat het je SMS tegoed kost. De berichtjes worden namelijk over het mobiele netwerk verstuurd. Omdat tekstberichtjes relatief weinig bandbreedte innemen, komt hierdoor je datalimiet nooit in gevaar.

Wat gebeurt er na de overname van WhatsApp door Facebook

Iedereen is benieuwd wat er met de app gaat gebeuren. En wat de gevolgen zijn voor de trouwe gebruikers van WhatsApp. Mark Zuckerberg heeft aangegeven dat hij niet van plan is om een hogere omzet na te jagen totdat er meer dan een miljard gebruikers zijn. Momenteel is WhatsApp het eerste jaar gratis, daarna kost de app 1$ (€0,89) per jaar.

Twee jaar terug nam Facebook ook al concurrent Instagram over. Daar was destijds “slechts” 1 miljard dollar mee gemoeid. Deze stap blijkt een goede zet te zijn geweest, aangezien steeds meer jongeren Facebook verlaten voor het meer hippe Instagram. Facebook is vooral voor de jongere doelgroep niet meer interessant, omdat jongeren er niet op zitten te wachten om hun ouders en soms zelfs opa’s en oma’s online tegen te komen. Ze willen alles onder elkaar kunnen bespreken zonder dat ze constant op moeten letten wat ze zeggen.

{{adsense_article}}

Telegram beste alternatief voor WhatsApp

Door de overname van WhatsApp door Facebook, zeggen ook veel gebruikers hun WhatsApp account op. Dit omdat ze geen vertrouwen hebben in het privacybeleid van Facebook.

Op dit moment is Telegram een bijzonder goed en gratis alternatief. Deze dienst biedt niet alleen apps voor iOS en Android, maar ook desktopversies voor PC en Mac. Bovendien hebben gebruikers de mogelijkheid om echte privé gesprekken te voeren. De data wordt dan versleuteld verzonden en kan alleen door verzender en ontvanger worden gelezen.

Telegram is verkrijgbaar via de website www.telegram.org en uiteraard in de AppStore en op Google Play.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.