Telegram het alternatief voor WhatsApp

telegram alternatief voor whatsappNa in vier jaar een bestand van meer dan 450 miljoen gebruikers te hebben opgebouwd, is WhatsApp voor 19 miljard dollar overgenomen door Facebook. Het nieuws werd echter lauwtjes ontvangen door de gebruikers van WhatsApp. Na het bekendmaken stapten zelfs 800.000 gebruikers direct over naar het mindere bekende Telegram. Is Telegram het alternatief voor WhatsApp?

Wat is Telegram precies?

De vraag die al snel gesteld wordt, is dan ook wat Telegram precies is en vooral wat Telegram te bieden heeft boven WhatsApp.

Telegram biedt de gebruiker in feite hetzelfde als WhatsApp, namelijk het versturen van berichtjes door middel van je internetverbinding. Telegram heeft een aantal opties waarover WhatsApp niet beschikt, zoals de privé chat, maar aan de buitenkant zijn de apps vrijwel hetzelfde.

Voornaamste verschillen Telegram en WhatsApp

Of Telegram het alternatief voor WhatsApp is, kun je pas beoordelen als je naar het verschil tussen de apps kijkt. En dat verschil zit hem vooral in de interne werking  en in de eigenaar. Telegram is in de handen van een team van ontwikkelaars uit Rusland, waaronder de CEO van het populaire Russische netwerk VK, terwijl WhatsApp voorheen in handen was van een individuele ontwikkelaar, maar tegenwoordig dus in handen is van Facebook.

{{adsense_article}}

Berichten die je verstuurt via WhatsApp, worden eerst verstuurd naar de WhatsApp server en worden daarna versleuteld verzonden naar de ontvanger. Hierdoor is het mogelijk om informatie op te slaan op de WhatsApp server. Voorheen maakten gebruikers zich er geen zorgen over dat deze informatie gebruikt zou worden voor marketing doeleinden. Facebook heeft echter de afgelopen jaren de reputatie opgebouwd om niet altijd even netjes om te gaan met privacygevoelige informatie.

Telegram draait daarentegen op basis van donaties en zal, volgens de eigenaren van de app, altijd gratis blijven en nooit overstappen naar een verdienmodel gebaseerd op advertenties. De berichten die jij verstuurt, worden al versleuteld op jouw telefoon voordat ze worden verstuurd naar de server van Telegram. Zo blijft de privacy van de gebruikers gewaarborgd.

Telegram kiest voor ongebruikelijke beveiligingstechnieken

Eén van de kritiekpunten die beveiligingsexperts hebben op Telegram is de inzet van ongebruikelijke beveiligingstechnieken. Zo maakt Telegram gebruik van een encryptie- en beveiligingsmethode die door de developers zelf ontwikkeld zou zijn, in plaats van methodes die over het algemeen veilig worden geacht.

De developers van Telegram geven echter aan dat hun eigen methode absoluut veilig is en keren een beloning van 200.000 Amerikaanse dollars uit aan de eerste persoon die hun methode weet te kraken.

Is Telegram het alternatief voor WhatsApp

Beveiligingsexperts mogen wellicht sceptisch staan tegenover de techniek achter Telegram op het gebied van veiligheid, op het gebied van privacy biedt Telegram momenteel meer dan WhatsApp.

{{adsense_article}}

Zo beschikt Telegram over een zgn. Secret Chat. Daarmee kun je een gesprek beginnen waarvan alleen jij en je gesprekspartner over de encryptiesleutel beschikken. Zo kan helemaal niemand anders “meeluisteren” met wat jullie zeggen. En in die secret chat kun je er ook nog eens voor kiezen om de berichten zichzelf te laten vernietigen binnen een door jou bepaalde tijd. Dan weet je helemaal zeker dat jouw berichten niet per ongeluk door iemand anders worden bekeken.

Inmiddels is Telegram de meest populaire iOS app in Nederland. De officiële app is zowel voor iOS als Android geheel gratis binnen te halen. Er zijn ook bèta versies voor onder andere Windows 8 en Windows Phone, OS X en Linux verkrijgbaar.

Voor ons is Telegram het alternatief voor WhatsApp …

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.