Trage computer versnellen

Wil je je trage computer versnellen maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Wij hebben verschillende tips en trucs voor je die je helpen bij het versnellen van je trage computer. Na het lezen van onze tips kun je ze direct toepassen op je computer of laptop. Je zult zien dat het allemaal een stuk sneller zal gaan draaien!

Onnodige programma’s verwijderen

Kijk allereerst eens naar de programma’s die op je computer of laptop staan. De meeste mensen hebben onnodige programma’s op de computer staan die ze eigenlijk nooit gebruiken. Deze programma’s nemen naast ruimte ook geheugen in beslag. Op de achtergrond kunnen dergelijke programma’s allerlei taken uitvoeren, zonder dat je het ziet. Kortom, als je een bepaald programma nooit gebruikt raden wij je aan om het te verwijderen. In sommige gevallen zal een programma dat je hebt verwijderd weinig snelheidswinst opleveren, in andere gevallen juist heel veel. Het ligt er maar net aan hoeveel rekenkracht het programma van je computer vergt.

Virusscan draaien

Heb je een goede virusscanner op je computer staan? Als dat niet het geval is raden wij je aan om direct een virusscanner te installeren. Via internet kun je gratis AVG downloaden bijvoorbeeld. Er zijn echter ook betaalde virusscanners. Probeer in eerste instantie AVG free, op die manier kost het je niks. Zodra de virusscanner is geïnstalleerd kun je direct de eerste scan draaien. Kies voor een volledige scan van de computer. Alle schijven dienen gescand te worden, van het begin tot het einde. Dit kan (afhankelijk van de grootte van de schijven) uren duren. Zet de virusscanner niet tussentijds uit maar laat deze helemaal draaien. Zijn er virussen gevonden? Kies er dan voor om deze te verwijderen / in quarantaine te plaatsen. Het kan zomaar zijn dat de computer daarna een stuk sneller is geworden.

Spyware opsporen en verwijderen

Naast virussen kun je ook hardnekkige spyware op je computer hebben staan. Spyware lijkt heel veel op virussen. Er worden gegevens verstuurd naar de makers zonder dat je het door hebt. Zo kunnen gevoelige, persoonlijke gegevens op plekken terecht komen waar je niet op zit te wachten. Daarnaast kan spyware je systeem enorm vertragen. Het is dan ook raadzaam om deze op te sporen en te verwijderen. Er zijn verschillende anti-spyware programma’s die je kunt gebruiken. Zoek eens op Google naar anti spyware en je zult er direct een aantal vinden.

Herinstalleren van Windows

Hebben de tips die we net hebben genoemd niet geholpen? Dan kun je nog één “noodgreep” doen. Je kunt er namelijk voor kiezen om Windows te herinstalleren. Er wordt dan een kale versie van Windows geïnstalleerd, zonder toeters en bellen. Houd er wel rekening mee dat je bestanden die je op de computer hebt staan ook verloren gaan. Maak dan ook eerst een goede backup voordat je aan de slag gaat met de herinstallatie van Windows. Je kunt belangrijke bestanden op een externe harde schijf of USB stick zetten. Na de herinstallatie zul je merken dat je laptop of computer een stuk sneller is geworden!

Hardware vervangen / uitbreiden

Wil je hoe dan ook meer power in je computer, kijk dan eens naar de mogelijkheden op het gebied van hardware-uitbreiding. Extra geheugen bijplaatsen of een SSD schijf in plaats van een HDD schijf behoren tot de mogelijkheden. Met deze twee zaken kun je een behoorlijke snelheidswinst behalen. Heb je hier zelf geen verstand van, neem dan contact op met een computerwinkel om na te gaan welke mogelijkheden er zijn op dit gebied.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.