Waarom is een computervirus gevaarlijk?

Wat is een computervirus nou eigenlijk? Een computervirus is een klein stukje code dat zich nestelt op je computer. Deze code is in bijna alle gevallen schadelijk. Het kan bestanden versleutelen en onbruikbaar maken of er kunnen persoonlijke gegevens naar de virusmakers verzonden worden, zonder dat je het doorhebt. Er zijn enorm veel soorten computervirussen, de belangrijkste nemen wij graag even met je door.

Trojan Horse

Een Trojan Horse kan zich nestelen in bestanden op je computer. In sommige gevallen kan een hacker hierdoor de computer overnemen, zonder dat je het in de gaten hebt. Het virus verspreidt zich meestal niet naar andere computers, maar blijft actief op je eigen computer. Onderwater doet het virus allerlei dingen, het kan zich ook verder verspreiden binnen je eigen systeem. Voordat je het doorhebt zijn tientallen bestanden besmet. Een Trojan Horse kun je verwijderen met een goede virusscanner.

Bootsectorvirussen

Een kenmerk van bootsectorvirussen is dat ze zich nestelen in het opstartgedeelte van je computer. Het virus kan dan ook eerder opstarten dan je virusscanner bijvoorbeeld. Tijdens het opstarten kan het virus vrijelijk zijn gang gaan. Enorm vervelend natuurlijk! Je komt er in sommige gevallen pas vanaf als je de hele harde schijf hebt geformatteerd. In andere gevallen kun je aan de hand van bepaalde handelingen het virus onschadelijk maken.

Worm-virus

Een worm-virus krijg je meestal binnen via een e-mailbericht. Er bevind zich een bijlage bij het bericht. Als je deze opent en het betreft een worm-virus dan raak je besmet. Een kenmerk is dat het worm-virus zich eenvoudig kan verspreiden naar andere computergebruikers. Zo kunnen er onderwater honderden e-mailberichten worden verzonden met daarin het virus dat je zelf net hebt opgelopen. Zorg er dus voor dat je vreemde bijlages niet opent als deze zijn toegevoegd aan een e-mailbericht. Heb je het idee dat er een worm-virus actief is op je computer? Doe een virusscan en verwijder de virussen die zijn gevonden.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.