Waarom is spyware gevaarlijk?

Waarom is spyware gevaarlijk? Als we het woord letterlijk vertalen van Engels naar Nederlands dan betekent spy-ware eigenlijk “spionage software”. Dat klinkt behoorlijk ernstig natuurlijk. Maar dat is ook terecht, spy-ware is behoorlijk gevaarlijk. Het hoort thuis in het rijtje van soorten virussen.

Wat doet spyware?

Spyware maakt geen bestanden kapot, zoals bepaalde virussen doen. Wat spyware wel doet is het verzamelen van allerlei gegevens. Het gaat hierbij om programma’s die je vaak gebruikt, je surfgedrag en hoe vaak je online bent. De gegevens worden allemaal opgeslagen. De makers van de spy ware verkopen de gegevens vaak door aan bedrijven die aan marketing doen. Dit is behoorlijk ernstig, aangezien de gegevens die opgeslagen worden privé zijn. Niemand heeft iets te maken met je surfgedrag bijvoorbeeld. Hoeveel je online bent en welke websites je bezoekt hoef je met niemand te delen. Spyware deelt al deze informatie wel, zonder dat je het doorhebt!

Hoe kom ik aan spy-ware op mijn computer?

Er zijn verschillende manieren om “spyware op te lopen”, maar vaak komt het door software die je hebt geïnstalleerd. Sommige software bevat dit type virus en wordt automatisch meegeïnstalleerd met het programma dat je wilt installeren. Daarnaast zijn sommige webpagina’s ook gevaarlijk. Als je zo’n pagina bezoekt kan het spywarevirus geïnstalleerd worden op je computer. Vaak gaat het om webpagina’s met pornografisch materiaal of zogenaamde torrent sites. Je kunt deze websites het beste niet bezoeken, zo verklein je de kans dat je spyware op je computer krijgt.

Spyware verwijderen

Je kunt dit type virus herkennen doordat je computer enorm traag wordt. Als daar sprake van is raden wij je aan om direct een volledige virus/spyware-scan uit te voeren. Tegenwoordig heb je virus/spyware-scanners in één. Je volledige computer scannen is een must, want je weet niet in welke map dit type virus zich in bevindt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.