Stel jij hebt tijdens jouw bouwproject een materiaal nodig dat van hout is, en je weet niet zo goed wat je precies moet gebruiken. De optiek van echt hout is vaak erg aantrekkelijk, maar het is niet altijd het handigste bouwmateriaal. Gelukkig zijn er verschillende materialen van bewerkt hout beschikbaar die alle belangrijke eigenschappen van constructie materiaal hebben. Een van die materialen is multiplex. Multiplex namelijk heeft een flink aantal voordelen ten opzichte van “organisch” hout.

Wat is multiplex?

Multiplex is wel degelijk geheel gemaakt van echt hout, in tegenstelling tot wat soms gedacht wordt. Een plaat multiplex bestaat uit verschillende lagen hout die kruiselings op elkaar zijn gelijmd. Hierbij wordt een supersterk lijm gebruikt dat tegen van alles bestendig is. Dit kan met veel verschillende soorten hout gedaan worden, afhangend van wat jij wilt.

Stevigheid

Misschien wel het grootste voordeel van allemaal is dat multiplex ontzettend stevig is. Door de manier waarop een plaat multiplex gemaakt wordt, biedt deze veel meer stevigheid dan een plank van minimaal bewerkt hout. Je kunt daarom vaak multiplex gebruiken op plekken waar een simpele balk van hout niet voldoende ondersteuning biedt.

Effici├źnt gebruik van hout

Niet elke houtsoort is van zichzelf geschikt om mee te werken. Hierdoor worden niet alle bomen volledig gebruikt, en gaat er een grote hoeveelheid hout verloren. De manier van multiplex produceren zorgt ervoor dat ook “minderwaardige” houtsoorten goed gebruikt kunnen worden. Door slimme mengsels te gebruiken in de middelste lagen kan zelfs zonder stevigheid te verliezen “afvalhout” worden gebruikt.

Multiplex ‘werkt’ minder dan onbewerkt hout.

Je merkt het misschien wel aan deuren of andere objecten die van hout zijn gemaakt. Door temperatuurverschillen en absorptie kan hout krimpen of juist uitzetten. Bij multiplex is dit gelukkig een stuk minder het geval. Zo hoef je dus niet te dealen met een deur die altijd vastzit, of plinten die niet meer goed in elkaar passen!

Vergeet niet om advies te vragen

Het kan zo zijn dat je er echt niet uitkomt. Je hebt geen idee welk materiaal je het beste kunt gebruiken, en dat is geen schande. Je kunt in zo een geval het beste advies vragen aan een professional. Zij kunnen je dan vertellen of je inderdaad het beste multiplex kunt gebruiken. Is dat het geval, dan weten zij ook wel of er nog bepaalde voordelen zitten aan een specifieke soort multiplex. Je wilt tenslotte niet dat jij een vergissing maakt die ervoor zorgt dat je na een paar maanden alles er weer uit moet slopen en opnieuw moet beginnen!