Wat is een bootsectorvirus?

Misschien heb je er weleens van gehoord, het bootsectorvirus. Wat is dit voor virus? Wat voor schade kan het virus aanrichten en hoe kun je het verwijderen? Het bootsectorvirus heeft alles te maken met het opstarten van je besturingssysteem. Het virus kan zich nestelen in het opstart gedeelte, met alle gevolgen van dien. Tijdens het opstarten kunnen er onderwater zaken uitgevoerd worden die je niet ziet. Gedurende het opstarten gebeurt er enorm veel. Zo zijn er een aantal programma’s die automatisch opstarten binnen Windows. Denk bijvoorbeeld aan je virusscanner, draadloos en geluidprogramma’s bijvoorbeeld. Het bootsectorvirus kan vrij spel hebben als deze eerder opstart dan je virusscanner.

Lange geschiedenis

Het bootsectorvirus kent een enorm lange geschiedenis, het bestaat tientallen jaren. Inmiddels wordt het virus niet zo vaak meer gebruikt, maar je kunt er altijd mee besmet raken natuurlijk. Wat kun je het beste doen in zo’n geval? In de meeste gevallen heb je een flink probleem als je te maken hebt met het bootsectorvirus. Vaak zit er niks anders op dan de harde schijf te formatteren. De hele schijf wordt hiermee schoongemaakt, ook het virus zal verwijderd worden. Denk er wel aan dat je alles kwijtraakt als je de harde schijf gaat formatteren. Niet alleen het besturingssysteem zal verwijderd worden, maar ook alle bestanden. Maak dus een goede back-up van belangrijke documenten, foto’s en video’s. Daarna is het een kwestie van formatteren en het besturingssysteem opnieuw installeren.

Formatteer niet te snel!

Start niet gelijk met het formatteren van je harde schijf als je het virus te pakken hebt. Sommige bootsectorvirussen kun je namelijk binnen enkele stappen verwijderen. Dit is vaak het geval als het om een bekend bootsectorvirus gaat. Je kunt dan op internet zoeken op de virusnaam + verwijderen of in het Engels + remove. Je vindt dan meestal wel een stappenplan om het bootsectorvirus definitief van je computer af te krijgen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.