Wat is PHP?

Als beginnend programmeur krijg je al snel met PHP te maken, maar ook als leek op het gebied van ICT heb je vast weleens gehoord van PHP. Maar wat is PHP nou eigenlijk? PHP is eigenlijk een afkorting, voluit betekent het Hypertext Preprocessor. Het is een programmeertaal waarmee websites gemaakt kunnen worden. Groot voordeel is dat het om een dynamische programmeertaal gaat, je kunt Hypertext Preprocessor ook met een database laten communiceren. Dat is vooral handig als je gegevens uit een database wilt ophalen, updaten of wegschrijven.

Dagelijks in aanraking met PHP

Ook als “gewone gebruiker” kom je dagelijks in aanraking met deze programmeertaal. Een groot aantal bekende websites zijn gemaakt met deze programmeertaal namelijk. Denk maar eens aan Wikipedia en Facebook bijvoorbeeld. Uiteraard gebruiken deze websites Hypertext Preprocessor in combinatie met een database, want de gegevens moeten per gebruiker opgeslagen worden en opgehaald kunnen worden.

PHP is enorm populair, waarom?

Misschien vraag je je af waarom deze programmeertaal zo enorm populair is. Hier zijn meerdere redenen voor. Het was zo’n beetje de eerste taal die beschikbaar kwam voor webprogrammeurs. Daarnaast is het opensource, je hoeft dus niks te betalen als je gebruik wilt maken van Hypertext Preprocessor. Iedereen kan het downloaden en iedereen kan ermee aan de slag! De taal is vrij eenvoudig onder de knie te krijgen, ook als je helemaal geen kennis hebt van programmeertalen. Met een goed boek of een goede online handleiding kom je al snel een heel eind met PHP. Voor je het weet bouw je eigen applicaties of websites die op basis van Hypertext Preprocessor functioneren!

Wat zijn de alternatieven?

Naast PHP bestaan er natuurlijk ook andere programmeertalen. Deze zijn echter een stuk minder populair. Misschien heb je weleens gehoord van ASP.net bijvoorbeeld. Ook dit is een taal die redelijk veel gebruikt wordt, maar veel minder dan PHP. De community die erachter zit is ook flink kleiner, dus het is lastiger om antwoord te krijgen op vragen of oplossingen voor problemen te vinden.

Gevaar van PHP

Er ligt altijd een gevaar op de loer als je aan de slag gaat met Hypertext Preprocessor. Hackers proberen op steeds meer manieren in te breken op systemen. Ook PHP is vaak het slachtoffer. Als de beveiliging niet goed op orde is kunnen systemen snel aangevallen worden. Voor hackers is het soms een fluitje van een cent om in te breken op een website die geschreven is in PHP. Als er ook een database achter hangt met persoonlijke gegevens zoals e-mailadressen en wachtwoorden dan kunnen deze ontfutseld worden. Kortom, een goede beveiliging van websites die gemaakt zijn met PHP is van groot van belang.

Starten met programmeren

Lijkt het je wat om PHP te leren? Wat is de beste manier om te starten? Hypertext Preprocessor draait alleen op een webserver, maar je kunt ook lokaal op je computer een webserver opzetten. Dit kan door middel van het programma “XAMPP“. Dit programma kun je gratis downloaden en vervolgens installeren. Daarna kun je gelijk een Hypertext Preprocessor bestand aanmaken, noem deze index.php. PHP bestanden beginnen altijd met <?PHP en eindigen met ?>. Tussen het begin en het eind teken kun je Hypertext Preprocessor programmeren. Vaak is het goed om met een eenvoudige regel te beginnen, bijvoorbeeld echo “Hello World”; Wij raden je aan om een goed boek te kopen dat je laat zien hoe PHP werkt, wat je er allemaal mee kan en hoe je het moet toepassen. Zo kun je beetje bij beetje meer kennis opdoen over PHP. Wij wensen je alvast veel succes toe!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.