Wat kunnen we straks met 5G?

Het heeft even geduurd maar 4G is nu toch echt in heel Nederland beschikbaar. Toch wordt er alweer hard gewerkt aan de opvolger van 4G, genaamd 5G! Tijdens het Mobile World Congress dat onlangs plaatsvond was er veel aandacht voor het nieuwe 5G. De impact van 5G zal namelijk enorm worden is de verwachting. Het zal echter nog wel even duren voordat 5G beschikbaar komt voor consumenten. In 2018 of 2019 gaan telecomaanbieders in gesprek met fabrikanten van apparatuur en smartphonefabrikanten. Er zal dan vastgelegd moeten worden welke mogelijkheden 5G precies moet hebben. Dat is namelijk nog iets waar geen afspraken over zijn gemaakt.

Enorme snelheidsverhoging

Een ding is zeker, met 5G gaat de snelheid fors omhoog. Zo zou een snelheid van 1 gigabit per seconde prima mogelijk moeten zijn. Er was eerst sprake van 10 gigabit per seconde, maar dit is dus naar beneden bijgesteld. Toch blijft een snelheid van 1 gigabit per seconde nog enorm natuurlijk. Naast een hogere snelheid moet de zogenaamde latency een stuk lager komen te liggen in vergelijking tot 4G. De latency geeft aan wat de vertraging is tussen de ontvanger en de zender.

Nog meer data in de toekomst

De vraag naar data neemt in de toekomst alleen maar toe. Dit komt voornamelijk door video’s die van het ene naar het andere apparaat verzonden worden. De kwaliteit van deze video’s is in vergelijking met 10 jaar geleden enorm gestegen. In de komende jaren zal de kwaliteit alleen nog maar toenemen. Video’s van hogere kwaliteit betekenen meer data. 5G is niet zomaar even uitgerold, ook de zendmasten moeten het aankunnen. Er komt dus heel veel kijken bij de uitrol van zo’n nieuw netwerk. Dat is dan ook precies de reden dat het nog jaren gaat duren.

Is het haalbaar?

Is hetgeen er beloofd wordt ook haalbaar? De praktijk zal het moeiten uitwijzen. Het is de afgelopen jaren vaker voorgekomen dat bepaalde snelheden werden beloofd die in de praktijk helemaal niet haalbaar bleken te zijn. Op dit moment bevindt 5G zich in een fase waarop heel veel op papier wordt uitgewerkt. Het echte testen en vervolgens de uitrol moeten nog gaan plaatsvinden. Op dit moment is dat nog toekomstmuziek.

Huidige databundels zijn te beperkt

Wat ook een probleem kan gaan vormen zijn de huidige databundels. De maximale bundel op dit moment omvat 24 GB data die verbruikt mag worden. Dit kan een probleem gaan vormen als 5G is uitgerold. Video’s die met hoge snelheid van een bepaald device naar een ander device worden verzonden zorgen voor een fors dataverbruik. Consumenten zullen binnen de kortste keren door hun bundel heen zijn. Telecomaanbieders zullen dan moeten gaan nadenken over de vraag hoe ze dit gaan aanpakken.

5G in 2020

De Olympische Spelen in Tokio zouden een mooi moment kunnen zijn voor het eerste 5G netwerk dat in de lucht gaat. Het netwerk zou dan mooi in de praktijk getest kunnen worden. Het zal echter nog een flinke tijd duren voordat we in Nederland verbindingen kunnen opzetten via 5G. De verwachting is dat dit niet eerder dan 2023 of 2024 zal zijn. Tot die tijd zullen we het moeten doen met het huidige 4G netwerk, een netwerk dat natuurlijk ook niet verkeerd is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.